Petre Roman și Gelu Voican vor fi urmăriți penal în Dosarul Mineriadei din 1990

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis marţi ministrului justiţiei cererea de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost prim-ministru al Guvernului României în perioada 26 decembrie 1989 – 26 septembrie 1991, sub aspectul săvârşirii de către acesta a infracţiunilor contra umanităţii.

Administrația Prezidențială a transmis că președintele României, Klaus Iohannis, a trimis cererile de urmărire penală către ministrul justiției, Alina-Ștefania Gorghiu, conform solicitărilor, pentru faptele care fac obiectul dosarului „Mineriada”, implicând un fost prim-ministru al Guvernului României și un fost viceprim-ministru al Guvernului României.

Această acțiune s-a desfășurat în conformitate cu legislația, ținând cont și de Decizia Curții Constituționale, având în vedere cererea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, care îi vizează pe domnul Roman Petre, în calitate de fost prim-ministru al Guvernului României, și pe domnul Voiculescu Gelu-Voican, în calitate de fost viceprim-ministru al Guvernului României.

”Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis ministrului justiţiei, doamna Alina-Ştefania Gorghiu, cererile de urmărire penală astfel cum au fost solicitate, pentru faptele ce fac obiectul dosarului penal nr. 47/P/2014 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare, faţă de un fost prim-ministru al Guvernului României şi faţă de un fost viceprim-ministru al Guvernului României, în temeiul dispoziţiilor art. 109 alin. (2) din Constituţia României, ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, ale art. 305 alin. (4) din Codul de procedură penală, luând în considerare şi Decizia Curţii Constituţionale nr. 270/2008, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ce îi vizează pe domnul Roman Petre, în calitate de fost prim-ministru al Guvernului României, şi pe domnul Voiculescu Gelu-Voican, în calitate de fost viceprim-ministru al Guvernului României”, transmite Administraţia Prezidenţială.

Ion Iliescu, Petre Roman
SURSA FOTO: foto de arhivă, autor Daniel Mazilu

Parchetul a fost informat

Astfel, către ministrul Justiției au fost trimise cererile de urmărire penală a domnului Roman Petre, fost prim-ministru al Guvernului României în perioada 26 decembrie 1989 – 26 septembrie 1991, pentru presupusa săvârșire a infracțiunilor contra umanității, conform prevederilor art. 439 alin. (1) lit. a) (cu 4 subiecți pasivi secundari), lit. f) (cu cel puțin 2 subiecți pasivi secundari), lit. g) (cu cel puțin 1315 subiecți pasivi secundari) și lit. j) (cu cel puțin 1214 subiecți pasivi secundari) din Codul penal, cu aplicarea art. 5 din Codul penal, în conformitate cu legea;

De asemenea, șeful statului a transmis și cererea de urmărire penală a domnului Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru al Guvernului României în perioada 28 decembrie 1989 – 28 iunie 1990, pentru presupusa săvârșire a infracțiunilor contra umanității, conform prevederilor art. 439 alin. (1) lit. a) (cu 4 subiecți pasivi secundari), lit. f) (cu cel puțin 2 subiecți pasivi secundari), lit. g) (cu cel puțin 1315 subiecți pasivi secundari) și lit. j) (cu cel puțin 1214 subiecți pasivi secundari) din Codul penal, cu aplicarea art. 5 din Codul penal, în conformitate cu legea.

De asemenea, comunicatul menționează că Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a fost informat cu privire la aceste cereri.