În acest moment, acestea sunt accizate de cinci ori mai puțin decât țigările clasice. Pentru un pachet de stick-uri de tutun încălzit statul aplică o acciză de 2,6 lei, în timp ce pentru un pachet de țigări clasice aplică 11 lei.

Dacă adăugăm și restul taxelor pe care producătorii le plătesc statului, observăm că din prețul unui pachet de tutun încălzit 5 lei ajung la stat, în timp ce 15 lei din prețul unui pachet de țigări clasice ajung la stat.

Revista Capital a scris în ultima săptămână trei articole despre acest subiect, prezentând inclusiv pozițiile principalilor jucători din piața de tutun din România. Acum a venit timpul să dăm cuvântul cititorilor noștri. Vă invităm să răspundeți la întrebările din sondajul care urmează pentru a putea trage concluzii relevante despre cum se poziționează cetățenii în această dezbatere.

Românii cumpără cele mai scumpe țigări din Uniunea Europeană raportat la puterea de cumpărare. Credeți că este un lucru bun?


Pentru ce ar trebui folositi banii colectati din accize?


Ce taxe credeți că ar fi mai corect să crească, având în vedere nevoia de bani pentru a combate efectele pandemiei?


Cum ar trebui taxate produsele următoare: tigarete, tigari de foi, tigari electronice, tutun încălzit etc?


Anumite produse din tutun sunt taxate de până la 5 ori mai puțin decât țigările. Considerați că acest lucru este corect?