San Leon, care a devenit unul dintre cei mai mari exploatatori de rezerve de gaz din Polonia după ce a cumpărat Realm Energy International Corp. pentru 142 de milioane de dolari, se așteaptă ca profitul obținut când va trage linie, să fie mai mare decât cel obținut acasă în America.

Inevestitorul George Soros deține, prin San Leon, 14 licențe asupra a mai mult de jumătate de milion de hectare de teren în  această țară est-europeană, în vederea explorării de gaze de șist și de hidrocarburi convenționale.

Conform Administrației Americane a Energiei, Polonia are o capacitate de producție de gaze de șist de 5,2 mii de miliarde de metri cubi.

Gazele de şist sunt practic tot gaze obişnuite, dar care sunt blocate în şisturi argiloase şi care sunt mai greu de exploatat faţă de gazele convenţionale.

Soros a pus ochii și pe rezervele din Kosovo

Conform unor informații publicate de Wall Street Journal, Sahit Muja, care este director al companiei Albanian Minerals, are acces la bogățiile minerale ale statului Kosovo care mai cuprind și zăcăminte de zinc, crom, aur, argint și nichel. Considerat a fi omul de legătură al lui Soros, acesta intenționează să pună mâna pe revervele de cărbune din Kosovo.
Mai mult, valoarea totală a rezervelor de cărbune (15 miliarde de tone) este estimată a fi de 300 de miliarde de euro.

O serie de informații publicate anul trecut de către presa sârbă arată că guvernul din Kosovo ar fi promis administrației Clinton ca acordurile de concesionare a rezervelor să fie făcute cu companii americane.
Coincidenţă sau nu, preşedintele Agenţiei de Privatizare din Kosovo este Dino Asanaj, un personaj al cărui CV este strâns legat de activităţi realizate în Statele Unite (vezi link). Mai mult, Asanaj a fost reprezentant al KLA (Kosovo Liberation Army) în Statele Unite. Conform unor informaţii publicate într-un comentariu pe blogul Wall Street Journal, KLA ar fi primit ajutoare financiare de la Fundaţia lui George Soros.

După unele estimări, provincia Kosovo are una dintre cele mai mari rezerve demonstrate de cărbune din lume.