Statele Unite, care cer extrădarea acesteia, o suspectează de complicitate la fraudă în vederea evitării sancţiunilor impuse Iranului.

Compania chineză Huawei este unul dintre cei mai mare producători de echipamente de telecomunicaţii la nivel mondial.

Germania ia în considerare să blocheze folosirea produselor Huawei pentru viitoarea tehnologie 5G, scrie BBC. Mai multe ţări s-au împotrivit implicării Huawei în reţelele 5G din cauza îngrijorărilor privind securitatea. 

Compania Huawei este suspectată de mai multe guverne că tehnologia sa ar putea fi folosită pentru spionaj. Huawei a negat aceste acuzaţii.

Anterior, Ministerul de Interne al Germaniei a informat că se opune interzicerii unui furnizor din reţeaua sa 5G. Însă ar putea lua în considerare înăsprirea condiţiilor privind securitatea şi alte modalităţi de a exclude Huawei.

O astfel de decizie ar fi în concordanţă cu mai multe ţări occidentale. SUA, Australia şi Noua Zeelandă au interzis firmelor locale să folosească Huawei pentru a furniza tehnologie pentru reţelele 5G.

Marea Britanie s-a arătat îngrijorată privind Huawei, iar Canada analizează relaţiile pe care le are cu firma chineză.

Joi, ambasadorul Chinei în Canada a avertizat privind „repercusiuni” dacă Ottawa va exclude Huawei din reţeaua sa 5G.

Recent, justiţia americană a deschis o anchetă penală cu privire la presupuse furturi de tehnologie de către Huawei.

De asemenea, Universitatea Oxford a anunţat joi că nu mai acceptă fonduri din partea companiei chineze Huawei Technologies, cel mai mare producător de echipamente de telecomunicaţii din lume, din cauza atenţiei atrase de relaţia acesteia cu guvernul Chinei, transmite Reuters.

În plus, Polonia ar putea lua în considerare interzicerea utilizării produselor Huawei de către instituţiile publice, în urma arestării unui angajat chinez al companiei, sub acuzaţia de spionaj, a declarat duminică un oficial guvernamental. Un angajat chinez al Huawei şi un fost oficial al serviciilor poloneze de securitate au fost arestaţi săptămâna trecută în Polonia, sub acuzaţiile de spionaj, caz care poate amplifica îngrijorările de securitate din Occident legate de producătorul chinez de echipamente de telecomunicaţii.

Sursa: News.ro