PNL, USR PLUS și UDMR au pactizat într-un final. Cele trei partide s-au decis, în urma negocierilor, să formeze noua majoritate parlamentară și să stabilească ce funcții importante vor ocupa în Guvern. Noul premier propus ce va fi prezentat președintelui Klaus Iohannis este liberalul Florin Cîțu, fostul ministru al Finanțelor.

Ministrul Sănătății va fi de la USR PLUS

Lovitura de teatru vine însă abia acum. Ministerul Sănătății nu va mai fi condus de către liberalul Nelu Tătaru. În urma negocierilor, PNL a cedat acest portofoliu celor de la USR PLUS care își vor desemna o altă persoană. Astfel, Nelu Tătaru, cel care a fost de la bun început în linia I împotriva pandemiei de coronavirus va rămâne doar parlamentar.

Ludovic Orban a anunțat și ce ministere vor prelua cei de la PNL în noul Guvern. Negocierile în privința ministerelor sunt finalizate, mai urmează cele pe programul comun de guvernare. „Așa cum ne-am angajat imediat după ce românii și-au exercitat dreptul de vot să formăm o coaliție de centru-dreapta care să permită o guvernare performantă, astăzi cele trei formațiuni politice au ajuns la o înțelegere în ceea ce privește constituirea guvernului, structura guvernului și, de asemenea, pozițiile care vor fi ocupate de cele trei formațiuni.

În ceea ce privește funcțiile cele mai importante în stat, Florin Cîțu este candidatul la funcția de prim-ministru, susținut de UDMR, USR-PLUS și PNL. În ceea ce privește cele două poziții de președinte de la Parlament, președintele Senatului va aparține unui candidat de la USR-PLUS, președintele Camerei Deputaților, unui candidat din partea PNL

PNL preia Ministerele Apărării, de Externe, Finanţe, de Interne, Educaţie, Energie, Agricultură, Cultură şi Muncă. Echipa de program de guvernare a făcut progrese semnificative. În zilele următoare vom prezenta și un program de guvernare comun.

„În ceea ce privește guvernul, în afară de premier, am decis portofoliile care urmează să fie ocupate de cei care vor forma guvernul. Este vorba de doi vicepremieri. De asemenea, guvernul va avea 18 ministere. Din acestea, 9 vor fi conduse de reprezentanți ai PNL, 6 vor fi conduse de reprezentanți ai USR-PLUS și 3 vor fi conduse de reprezentanți ai UDMR”, a mai spus Ludovic Orban.

Cei de la USR vor prelua Ministerul Justiţiei, Transporturile, Sănătatea, Fondurile Europene.