„Este un moment pandemic, pandemia nu se termină acum. O continuitate în activitate şi repararea sistemului medical românesc, pe care îl vedem cu toţii cum este, cred că n-ar lăsa pe nimeni dintre cei din linia întâi, cum am fost şi eu, să renunţe acum.

Cred că apariţia vaccinului ne uşurează un pic munca dar adevărata muncă va începe după, când va trebui să reclădim sistemul medical românesc, pe care l-am văzut în toată „splendoarea” lui. Cred că şi cei mai pesimişti, care spuneau că „se poate şi aşa”, au constatat că, de fapt, nu se mai poate aşa.

Adaptabilitata, forţa şi puterea liniei întâi au făcut posibilă acoperirea lipsurilor din sistem. Dar nu trebuie să ne culcăm pe o ureche, să tragem de acest corp medical pentru a acoperi lipsurile. Vorbeam de o reformă, de o centralizare a managementului medical către Ministerul Sănătăţii. Aceste lucruri trebuie continuate, aceste lucruri mi le propun”, a declarat Nelu Tătaru la Antena 3.

De asemenea, Nelu Nelu Tătaru a fost întrebat daca este, în continuare, propunerea PNL pentru portofoliul sănătăţii. „Dacă portofoliul va fi la PNL”, a confirmat acesta.

Vaccinarea nu împiedică infectarea

Nelu Tătaru a precizat că vaccinul nu împiedică infectarea cu noul coronavirus, însă persoanele vaccinate care s-ar infecta, vor avea o formă mai ușoară a bolii.

„Vaccinarea nu împiedică infectarea, dar putem face o formă ușoară sau asimptomatică de boală, nu mai este acea putere de transmitere a virusului. Nu vom avea același număr de boli, sau același număr de decese”, a spus Tătaru.

Întrebat dacă persoanele care se află în grupele de risc ar putea avea probleme dacă se vaccinează, ministrul susține că mai e nevoie de niște investigații.

„Nu s-a observat nicio contraindicație pentru acest vaccin. Există o stare alergică, care trebuie investigată. Dozele se țin la -80 de grade, se țin în mașini speciale. Se vor duce la Institutul Cantacuzino, la congelatoarele pe care le avem. De asemenea, va fi stocat în teritoriu la spitalele militare.

De la centrele regionale vor fi duse la punctele de vaccinare. Primele doze de vaccin vor fi duse la cei de la spitalele de boli infecțioase, e vorba de personalul medical. Ei au prioritate pentru vaccinare. Oamenii pot face vaccinul la centrele de vaccinare, în colaborare cu medicii de familie”, a încheiat Tătaru

Sursă foto: Inquam Photos / Alex Nicodim