Lovitură dură pentru Dominic Fritz! Primarul Timișoarei trebuie să dovedească unde locuiește

Așadar, Consiliul Local Timișoara a aprobat un proiect de hotărâre care îl obligă pe Dominic Fritz să demonstreze că locuiește în Timișoara.

După ce fostul primar, Nicolae Robu, a pierdut alegerile din data de 27 septembrie 2020, acesta a început să îi aducă mai multe acuzații lui Dominic Fritz. Fostul primar spunea despre Fritz că a mințit în dosarul de cadidatură, susținând că are domiciliul în Timișoara, deși are doar rezidență în Timișoasa.

Nicolae Robu preciza că Dominic Fritz nu îndeplineşte condiţia cerută de Codul Administrativ, care impune, pentru primar, condiţia domiciliului în localitatea în care a fost ales.

Potrivit surselor adevărul.ro, la vârful PNL se știa de problemele precizate de Nicolae Robu încă din campania electorală. Cu toate astea, demersurile au fost oprite pentru că liberalii nu au vrut să riște un scandal și să fie acuzați că împiedică o candidatură a unui cetățean european.

Propunerea a încins spiritele

Consiliul Local Timișoara a aprobat marți, 13 iulie, proiectul de hotărâre prin care primarul, viceprimarii, consilierii locali și funcționarii cu rol de conducere sunt obligați să facă publice actele de identitate care să ateste că au domiciliul în Timișoara.

Proiectul de hotărâre a venit la propunerea lui Marius Craina cu scopul transparentizării.

Proiectul a primit voturile PSD-PNL și Pro România, în timp ce coaliția PNL-USR-PLUS din Timișoara s-a arătat indignată. În acest context, notează sursa anterior citată, USR PLUS s-a opus vehement proiectului, arătând că „instanţa de judecată a constatat că potrivit certificatului de înregistrare numărul 139361, cetăţeanul german, membru al Uniunii Europene are reşedinţa în Timişoara şi că astfel, criteriul de reşedinţă sau domiciliu a fost îndeplinit”.

Documentele lui Dominic Fritz

În documentele din dosarul de candidat al lui Dominic Fritz, intrate în posesia sursei anterior citate, se arată faptul că adresa de reședință a acestuia este Timișoara.

Potrivit Codului Civil din România, există o diferență între domiciliu și reședință. În ceea ce privește domiciliul, Codul Civil spune ”domiciliul persoanei fizice, în vederea exercitării drepturilor şi libertăţilor sale civile, este acolo unde aceasta declară că îşi are locuinţa principală”.

Cu privire la reședință, Codul Civil spune că ”reşedinţa persoanei fizice este în locul unde îşi are locuinţa secundară”.