Așadar, eurodeputaţii au adoptat o rezoluţie prin care solicită Consiliului UE să aprobe aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen de liberă circulaţie până la sfârşitul anului 2023. Rezoluția a înregistrat 526 de voturi „pentru”, 57 voturi „împotrivă” şi 42 abţineri.

Propunerea de rezoluţie adoptată de către Parlamentul European poate fi accesată AICI.

Parlamentul European subliniază că ambele ţări au îndeplinit deja cerinţele necesare

Parlamentul European „subliniază necesitatea de a analiza posibilităţile actuale şi potenţiale viitoare de a sesiza Curtea de Justiţie a Uniunii Europene” şi „invită Consiliul UE să ia măsuri pentru a evita utilizarea abuzivă a dreptului de veto”, conform documentului.

De asemenea, documentul arată că eurodeputaţii regretă decizia Consiliului din 8 decembrie 2022 de a respinge statutul lor de membru „fără să fi fost prezentată nicio justificare de natură juridică legată de criteriile de aderare”.

Potrivit documentului, eurodeputații sunt de părere că un spaţiu Schengen extins, fără controale la frontiere, ar face UE mai puternică.

„Faptul că România şi Bulgaria se află încă în afara zonei de liberă circulaţie reprezintă o povară pentru întreprinderile şi populaţia din cele două ţări din punct de vedere social şi economic, potrivit Parlamentului. Cetăţenii Bulgariei şi României sunt discriminaţi, deoarece se confruntă cu întârzieri, dificultăţi birocratice şi costuri suplimentare atunci când călătoresc sau fac afaceri în străinătate, în comparaţie cu omologii lor din spaţiul Schengen.

Deputaţii notează că întârzierile la punctele de trecere a frontierei cu care se confruntă românii şi bulgarii pot dura de la câteva ore la zile întregi – comparativ cu o medie de 10 minute fără verificări la frontierele interne – ceea ce înrăutăţeşte şi condiţiile de muncă pentru şoferii de camioane”, arată documentul.

Reacția lui Rareș Bogdan nu a întârziat să apară

Reacția lui Rareș Bogdan nu a întârziat să apară. Acesta a transmis pe pagina sa de socializare un mesaj cât se poate de clar: „Victorie pentru România”.

„Austria trebuie să plătească despăgubiri României pentru blocarea în Schengen! Austria trebuie să-și piardă dreptul de vot în Consiliu pentru încălcarea Tratatului UE și să i se suspende fondurile!

Acum câteva minute: Victorie pentru România! Vot favorabil la moțiunea Parlamentului European care pune la colț Austria pentru că a blocat România sa intre in Schengen. Rezoluția la care am fost raportor din umbra al EPP, si care cere Comisiei Europene să analizeze dacă blocarea României nu reprezintă cumva o încălcare a Tratalelor UE, dar vorbește si de compensații pentru pierderile suferite după 2011, a trecut cu 526 de voturi.

Este rezultatul unei munci alături de raportorul Dolors Montserrat, care a coordonat in Comisia de Petiții memoriul depus de Răzvan Nicolescu, în numele Asociației pentru Energie Curată. Textul moțiunii este extrem de curajos. Câteva pasaje: votul împotrivă n-a fost justificat juridic (pe românește, nu există bază legală), fiind „mai degrabă motivat de campanii politice naționale”; invită Comisia să analizeze o posibilă încălcare a Tratatului UE; îndeamnă Consiliul „să își îndeplinească obligațiile referitoare la cooperarea loială (!!) în temeiul articolului 13 din TUE în relația sa cu Comisia și cu Parlamentul European”; „solicită Consiliului să respecte articolul 4 alineatul (2) din Actul din 2005 privind aderarea Republicii Bulgaria și a României la UE”; „Comisia ar trebui să analizeze posibilele mecanisme de compensare a pierderilor financiare suferite de Bulgaria și România din cauza deciziei negative și nejustificate adoptate în privința aderării celor două țări la spațiul Schengen, luând în considerare pierderile financiare înregistrate începând din iunie 2011”; „îndeamnă Comisia să analizeze toate procedurile posibile pentru a apăra dreptul la liberă circulație al cetățenilor români și bulgari”, este scris în postarea lui Rareș Bogdan.