Costa Rica nu are tratat de extrădare cu România, iar Elena Udrea a primit azi politic acolo. Cu toate acestea, Interpolul a reținut-o, iar judecătorii din această țară au decis că ea trebuie să rămână tot închisă. Mai multe surse susțin că toată această scenă, desprinsă parcă dintr-un film american de acțiune, are loc tocmai pentru a o forța pe Elena Udrea să încheie o înțelegere în schimbul libertății sale.

Jurnalistul Cătălin Tache este de părere că cel vizat de așa zisa trădare a fostului ministru al Turismului ar fi Mark Gittentesin, fost ambasador al SUA în România. Și Cozmin Gușă spunea într-un interviu că ar trebui ca Justiția să verifice cam cât de sărac a ajuns americanul în România și cam câți bani avea în conturi la plecare. Este de notorietate faptul că Gittenstein a gestionat foarte multe contracte bănoase, în care statul român a fost implicat.

O altă variantă luată în calcul este cea potrivit căreia Elena Udrea nu și-a achitat taxa de protecție. Mai exact, i s-ar fi cerut foarte mulți bani pentru acest azil politic, iar la un moment dat, ea ar fi decis să nu mai plătească. Închiderea ei ar fi un avertisment, iar eliberarea ar urma să se întâmple când și-ar achita nota de plată.