"Cred că deschiderea frontierelor pentru România şi Bulgaria este imposibilă în acest moment", este citat Friedrich declarând pentru Rheinische Post.
Premierul bulgar Borisov dă vina pe problemele pe care le are România pentru întârzierea aderării Bulgariei la spaţiul Schengen, negând afirmaţiile că atentatul antiisraelian de la Burgas ar fi un motiv pentru această amânare, transmite vineri site-ul Dnevnik, citând un interviu cu Borisov publicat de săptămânalul sofiot Capital.

‘Atât timp cât în România au loc aceste procese şi ei (românii – n.r.) nu se întorc pe drumul drept, noi nu putem face o frontieră Schengen pe Dunăre’, spune Borisov.
Ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a declarat de curând că nu există nicio schimbare în calendarul privind aderarea României la Schengen, punctând că Franţa, Germania şi Olanda nu şi-au modificat poziţiile privind intrarea ţării noastre în spaţiul de liberă circulaţie în două etape.

‘Până la această oră nu s-a modificat nimic din calendarul intrării României şi Bulgariei în Schengen. (…) Nu există nicio schimbare în calendarul intrării în Schengen, ceea ce înseamnă octombrie 2012 cu frontiera maritimă şi cu frontiera aeriană şi în martie 2013 cu frontiera terestră. Până la această oră, iniţiatorii acestei soluţii în două etape şi anume Franţa şi Germania nu au comunicat în vreun fel că şi-au schimbat optica. Deci principalii actori ai acestei soluţii pe care noi o susţinem au rămas până la această oră la această soluţie’, a afirmat la TVR Info Andrei Marga.

El a susţinut că şi Olanda este în favoarea aderării României la Schengen în două etape şi că nu s-a schimbat această poziţie.