Președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii – CNIPMMR, Florin Jianu, taxează intenția lui Ludovic Orban de a-și asuma răspunderea pe bugetul pe anul 2020.

”Este o chestiune periculoasă pentru democrație pentru că se creează un precedent periculos pentru viitoarele guvernări”, a spus Jianu, care în trecut a deținut și funcția ministru delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri si Turism.

Lipsa de predictibilitate

Florin Jianu afirmă că într-adevăr mediul de afaceri a fost grav afectat de politicile lipsite de predictibilitate ale fostului Guvern. Totodată, ”actualul Guvern este mai deschis dialogului, însă faptele sunt mult mai bune decât cuvintele”, a declarat el pentru RFI.

În context, firma de consultanţă şi audit Deloitte România trage un semnal de alarmă, arătând că ”luna decembrie, denumită tradiţional ‘luna cadourilor’, tinde să devină o sursă de preocupare pentru mediul de business din România, având în vedere că, în ultimii ani, cele mai importante modificări fiscale au fost adoptate aproape de finalul anului”.

”Cadoul” primit de Crăciunul 2008

”Apogeul a fost atins în 2018, când am ‘primit’ de Crăciun faimoasa Ordonanţă de Urgenţă 114. Anul acesta, tot în ajun de sărbători, se aduc reparaţii capitale ordonanţei, care, dincolo de beneficii, vin şi cu costuri de readaptare rapidă la noua realitate”, transmite compania.

”Efectul asupra economiei a fost unul complex, pentru că a constat nu doar în taxe noi şi cheltuieli de conformare pentru jucătorii vizaţi, ci şi în dezechilibrarea bugetelor pe anul în curs şi a deciziilor de investiţii (de exemplu, investiţiile în Marea Neagră). Toate acestea au generat reacţii negative în lanţ până la consumatorul final”, mai atrag atenția specialiștii Deloitte.

Singura soluție pentru economie

Florin Jianu afirmă că mediul de afaceri salută intenția Guvernului de a abroga aspectele dăunătoare ale OUG 114, dar subliniază că, pentru a putea susține dublarea alocațiilor, creșterea pensiilor și a salariilor bugetarilor, Executivul trebuie să se ocupe urgent de crearea de investiții.

”Este singura soluție, aceea de a impulsiona economia reală”, a declarat reprezentantul IMM-urilor.