Într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, analistul politic Adrian Zăbavă consideră că demersul de suspendare a președintelui, anunțat de AUR, era previzibil. Mai ales acum, în momentul actual în care România traversează o criză politică. Cu toate acestea, din punctul său de vedere, acțiunile partidului AUR reprezintă „un şah la PSD şi USR”, ci nu pentru preşedintele țării.

Adrian Zăbavă a explicat motivul opiniilor sale. Potrivit acestuia, deși cele două partide politice au criticat activitatea lui Klaus Iohannis, PSD și USR nu au făcut ceva concret pentru a i se opune.

„Demersul de suspendare a președintelui, anunțat de AUR, era previzibil ținând cont de situația politică și socială în care ne aflăm. “Absența” proverbială a lui Iohannis s-a transformat în vremuri de criză în inadecvare, una greu de imaginat pentru orice actor politic. Amintesc aici doar recentele episoade Time Square, piramidele și Colectiv/golf. În plus, a venit la pachet o criză politică pentru care este identificat drept vinovat de o parte însemnată din opinia publică (conform sondajelor; ceilalți vinovați identificați fiind în majoritate tot actori asimilați președintelui – Cîțu, PNL).

Mai mult decât pentru Iohannis și PNL, șahul dat de AUR e la PSD și USR. În proporții covârșitoare (speculez aici, n-am cifre, deși e oarecum evident) electoratele lor sunt astăzi anti-Iohannis (deși din motive diferite), iar cele două partide trebuie să decidă cum răspund pentru a nu-și dezamăgi electoratul. Probabil că PSD și-ar fi dorit acest demers început ușor mai târziu și din inițiativă proprie, pentru clamarea unui succes ulterior. Ambele trebuie să țină cont că odată început demersul, acesta va dirija întreaga acțiune politică nu doar pe termen scurt, ci cel puțin până în 2024.”, a fost mesajul lui Adrian Zăbavă pe pagina sa de Facebook.

Adrian Zăbavă, avertisment pentru Klaus Iohannis

Analistul politic îi atrage atenția lui Klaus Iohannis în legătură cu cetățenii României: „Poporul a acumulat multă frustrare, iar demersul de suspendare e răzbunarea perfectă.”, este advertismentul lui Adrian Zăbavă.

Potrivit acestuia, oamenii au adunat nemulțumiri pe o perioadă lungă de timp. Nemulțumiri care vizează și probleme sociale din trecut, nu doar criza sanitară și problemele economice cu care se confruntă în prezent. Motiv pentru care, în ochii majorității, Klaus Iohannis este acum „răufăcătorul”, iar AUR ar putea deveni „salvatorul”.

„Cât despre AUR, hopul pe care trebuie să-l treacă e strângerea semnăturilor (e nevoie de o treime dintre parlamentari pentru ca demersul să ajungă la vot în Parlament), ca mai apoi să găsească o majoritate în Parlament care să voteze suspendarea, astfel ajungându-se la referendumul pentru demitere. Poziția favorabilă în care se află AUR pe tema suspendării (singurul actor din afara “sistemului”; tot ce le-ar mai trebui pentru întărirea poziției ar fi intrarea PSD la guvernare/susținerea unui guvern minoritar PNL din partea PSD/o viitoare nominalizare de premier de la PSD venită din partea lui Iohannis) face ca posibila campanie să fie oportunitatea perfectă pentru a aduce partidul în poziția de a câștiga orice scrutin (cu excepția localelor), fie el anticipat sau la termen în 2024.

“Poporul” a acumulat multă frustrare (fie recent din cauza pandemiei, fie din pierderea încrederii în politicieni și instituții de-a lungul timpului – Colectiv, OUG13, incendiile din spitale și multe altele încă au lăsat urme), iar demersul de suspendare a președintelui e modalitatea perfectă pentru “răzbunare”. În consecință, ca-n orice poveste, pe lângă un “răufăcător” – Iohannis în povestea despre suspendare și demiterea președintelui – trebuie să fie și un salvator. Dacă demersul va continua, iar AUR va reuși să fie „salvatorul” pentru un public ce le depășește intenția de vot de astăzi, atunci scorurile electorale maximale ale PRM și PPDD nu vor mai putea fi comparate vreodată cu ale AUR. Pentru că scorul celui din urmă va fi mult mai mare.

AUR a anunțat astăzi doar o intenție. Are nevoie de alți actori politici (sau de presiunea “străzii”) pentru ca demersul să devină realitate. Însă ajunși la referendum, șansele să avem un prim președinte demis prin vot sunt importante. Iar dacă orice altceva n-o face, asta chiar ar trebui să-i dea de gândit lui Klaus Iohannis.”, a scris Adrian Zăbavă.