Informaţii îngrijorătoare pentru toţi cei vaccinaţi cu două doze împotriva COVID-19!

Informaţie importantă pentru cei care nu s-a decis să se vaccineze încă cu a treia doză! Cât timp protejează cele două doze de Pfizer?

Potrivit unui studiu publicat de reputatul jurnal medical “The BMJ” (British Medical Journal), odată cu trecerea timpului după vaccinarea cu cea de-a doua doză Pfizer împotriva noului coronavirus, riscul de infectare creşte din nou. Ce indică cifrele?

Mai exact, faţă de primele 90 de zile de la administrarea dozei doi, riscul de infectare la toate categoriile de vârstă a crescut de aproape trei ori după 180 de zile de la momentul imunizării.

Astfel riscul de infectare cu coronavirus creşte treptat la 90 de zile după administrarea celei de-a doua doze a vaccinului dezvoltat de Pfizer şi BioNTech.

Datele vin dintr-un studiu realizat de cercetătorii Institutului de Cercetare al Leumit Health Services din Israel, notează alephnews.ro.

Studiul a fost realizat pe un număr de peste 80.000 de adulţi

Vaccinul dezvoltat de Pfizer şi partenerul său german BioNTech oferă protecție excelentă în primele săptămâni de la administrare, însă noul studiu sugerează că protecția se diminuează în timp pentru anumite categorii de persoane.

Studiul a fost realizat pe 80.057 de adulți cu vârsta medie de 44 de ani. Reamintim că Israelul a fost una dintre primele țări din lume care a demarat o campanie de vaccinare la scară largă, în luna decembrie a anului trecut, însă din iunie 2021 cazurile de infectare au început din nou să crească.

7.973 dintre participanţii la studiu (adică 9,6%) au fost testaţi pozitiv pentru COVID-19. Ei au fost apoi comparați cu grupuri de control negative din aceleași categorii de vârstă și etnie care s-au testat negativ în aceeași săptămână.

Cum evoluează riscul de infectare odată cu depăşirea pragului de 90 de zile de la administrarea dozei doi?

Rata rezultatelor pozitive a crescut odată cu trecerea timpului de la administrarea celei de-a doua doze. De exemplu, la toate categoriile de vârstă 1,3% dintre participanți au testat pozitiv la 21-89 de zile de la a doua doză, dar a crescut la 2,4% după 90-119 zile; 4,6% după 120-149 de zile; 10,3% după 150-179 de zile și 15,5% după 180 de zile sau mai mult.

Iar după ce au fost luați în considerare alți factori care ar fi putut influența rezultatul, cercetătorii au descoperit un risc crescut seminificativ de infecție pe măsură ce a trecut timpul de la a doua doză.

Comparativ cu primele 90 de zile de la administrarea dozei a doua, riscul de infectare la toate categoriile de vârstă a crescut de 2,37 de ori după 90-119 zile; de 2,66 de ori după 120-149 de zile; de 2,82 de ori după 150-179 de zile și de 2,82 de ori după 180 de zile sau mai mult.