Cine va fi protejat în faţa variantei Omicron? Trebuie să îndeplinească următoarele condiții

Ministrul israelian al Sănătăţii a transmis informația respectivă marți, 30 noiembrie, după ce alte două cazuri de persoane infectate cu varianta Omicron au fost identificate în țara sa. Astfel, numărul de infectări cu noua variantă din Israel a ajuns la patru, potrivit informațiilor transmise de theguardian.com

„În următoarele zile, vom avea informaţii mai precise despre eficacitatea vaccinului împotriva Omicron – dar deja putem fi optimişti şi există indicii iniţiale că cei care sunt vaccinaţi cu un vaccin încă valabil sau cu rapel vor fi protejaţi de această variantă”, a declarat Nitzan Horowitz, potrivit sursei menționate.

Comentariile lui Horowitz vin după ce şeful Serviciilor publice de sănătate, dr. Sharon Alroy-Preis, a spus că primele date despre eficacitatea vaccinurilor împotriva Omicron ar putea fi disponibile pe parcursul zilei.

Totodată, declarația lui Horowitz vine pe fondul unor informaţii contradictorii despre cât de eficiente ar putea fi diferitele vaccinuri şi terapii împotriva noii variante. Compania germană Merck a transmis marţi că se aşteaptă ca medicamentul său COVID-19 să fie eficient în tratarea variantei.

OMS cere statelor membre un răspuns rațional la varianta Omicron

Anterior, directorul OMS a cerut statelor membre un răspuns „raţional” şi „proporţional” la varianta Omicron, apelând la calm în faţa noii tulpini a coronavirusului, care a provocat panică în ultimele zile.

„Răspunsul la nivel mondial trebuie să fie calm, coordonat şi coerent”, a pledat Tedros Adhanom Ghebreyesus cu prilejul unei şedinţe de informare cu statele membre pe tema Omicron, desfăşurată la sediul OMS de la Geneva.

„Înţeleg foarte bine îngrijorarea tuturor ţărilor de a-şi proteja cetăţenii împotriva unei variante pe care nu o înţelegem încă perfect. Dar sunt totodată preocupat de faptul că mai multe state membre au introdus măsuri generale şi brutale care nu sunt nici bazate pe probe, nici eficiente ca atare şi care nu vor face decât să agraveze inegalităţile. Facem apel la toate statele membre să ia măsuri raţionale şi proporţionale cu riscul, conform Regulamentului sanitar internaţional”, a mai spus el.