Cu siguranță, este o grea încercare pentru liderul rus, care a purtat el însuși un război informațional, fiind acuzat de amestec în alegerile americane și europene, scrie CNN.

Detaliile evaluărilor desecretizate ale serviciilor de informații trebuie să fie, de asemenea, extrem de iritante pentru Putin, fost ofițer KGB. Iar posibilitatea ca agențiile de informații occidentale să analizeze în profunzime războiul Kremlinului și politica sa internă, îl înfurie și mai mult pe Putin.

Povestea din interiorul războiului

În ultimele zile, oficialii occidentali au schițat un portret remarcabil al războiului. Unul dintre cei mai renumiți șefi ai spionajului din Marea Britanie, Jeremy Fleming, a declarat că Putin a „judecat complet greșit” războiul, rezistența poporului ucrainean și capacitatea propriei sale armate și că a fost prost informat de subalternii săi.

„Am văzut soldați ruși lipsiți de arme și cu moralul la pământ, refuzând să îndeplinească ordinele, sabotându-și propriile echipamente și chiar doborând accidental propriile lor aeronave”, a spus Fleming.

Ce urmărește Occidentul prin folosirea evaluărilor serviciilor de informații

Deci, ce încearcă să facă guvernele occidentale cu această utilizare, complet nouă, a evaluărilor serviciilor de informații, având în vedere că în multe crize geopolitice anterioare, informațiile serviciilor de spionaj erau ținute la mare secret?

Ca și în cazul mesajelor de dinaintea invaziei, este clar că SUA nu vor ca rușii să poată crea o narațiune dominantă despre război, prin dezinformare. Crearea imaginii unui război eșuat ajută, de asemenea, la păstrarea sprijinului pentru poziția dură a Occidentului față de Putin, subliniază CNN.

Ar putea și să îmbunătățească moralul ucrainenilor care rezistă atacului Rusiei. Iar liderilor occidentali le oferă șansa de a argumenta că politicile lor funcționează în timp ce gestionează informațiile despre război.

Arătând haosul din rândul trupelor ruse, aliații ar putea și să creeze presiuni politice asupra Kremlinului. Dar, având în vedere reducerea la tăcere a mass-media independente din Rusia, sunt slabe șanse că poporul rus va auzi versiunea americană a evenimentelor, chiar dacă tinerii ruși, cunoscători de tehnologie care permite accesul la servicii de internet străine, ar putea.

Acum și-au spălat imaginea

În istoria americană recentă, de exemplu înainte de invazia SUA a Irakului în 2003, evaluările serviciilor de informații americane s-au dovedit a fi greșite și dezastruoase. Acum însă, comunitatea de informații și-a spălat imaginea. Săptămâni la rând, SUA au avertizat că Putin se pregătește să-și trimită forțele peste granița cu Ucraina. Până și ucrainenii au fost sceptici. Dar, cu câteva ore înainte ca invazia să aibă loc, SUA au emis un avertisment că incursiunea este iminentă. Și a avut dreptate.