Conform unui sondaj realizat de Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde în ceea ce privește situația epidemiei de coronavirus din România, românii nu văd cu ochi buni modul în care președintele Klaus Iohannis a gestionat această criză sanitară.

Astfel, conform sondajului, președintele nu ia nici măcar notă de trecere pentru modul în care a gestionat situația. Românii care au participat la sondaj i-au acordat în proporție de 13% nota 1, 15% nota 2, 16% nota 3, 10% nota 4, președintelui Klaus Iohannis, în total 54% dintre cei care au răspuns la întrebare.

De cealaltă parte, 44% i-au acordat o notă de trecere, mai mare de 5, astfel: 15% nota 5, 3% nota 6, 11% nota 7, 11% nota 8, 2% nota 9 și 3% nota 10.

Nu este singura persoană despre care românii au fost întrebați în cadrul acestui studiu. Premierul Ludovic Orban, dar și Ministrul Sănătății și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, au fost, de asemenea, notați de către români.

Sondajul Avangarde mai abordează și alte subiecte sensibile precum existența virusului, vaccinarea anti-COVID-19, dar și un posibil lockdown ce ar putea fi impus de autorități după 6 decembrie, data alegerilor parlamentare.

Sondajul a fost realizat în perioada 15-17 noiembrie 2020 pe un eșantion de 815 persoane, alese în mod aleatoriu prin interviuri telefonice. Marja de eroare este de 3,3% pentru un nivel de încredere de 95%.

Iohannis, ședință la Cotroceni pentru evaluarea măsurilor privind pandemia

Amintim că, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis a avut o nouă şedinţă de evaluare şi prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei de COVID-19, întâlnire la care au participat prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, şi mai mulţi specialişti.

După întâlnire, președintele a declarat că sistemul de sănătate din țara noastră va fi profund schimbat. Mai mult, Iohannis vrea și o nouă lege care va fi creată imediat după alegerile parlamentare.

„Am avut o discuție despre echipamentele din zona medicală. Am abordat modul lor de întreținere într-o perioadă de mare presiune pe sistemul medical. Am încercat să găsim cele mai bune soluții. Secțiile sunt suprasolicitate din cauza multor cazuri severe de COVID.

Mi-a fost prezentată și o analiză a instrumentelor din Terapie Intensivă. Am solicitat Ministerului și experților o analiză a contractelor de service și mentenanță. Fondurile pentru service-ul aparaturii sunt subdimensionate. Discuția a fost extrem de utilă.

Avem câteva soluții concrete pe care le vom pune în aplicare. Am găsit împreună soluția pregătirii unui program de finanțare din fonduri europene. Așa dezvoltăm sistemul medical din România. Inginerii medicali trebuie folosiți și implicați mai mult.

Va fi un pachet de legi care acum e în plin proces de elaborare la ministerul Sănătății. Sunt decis să facem ce nu s-a făcut în 30 de ani. Să reconstruim tot sistemul medical din temelii. E un efort de lungă durată ce nu mai poate fi amânat. Totul după ce în Parlament vom avea o o nouă majoritate responsabilă”, a spus Klaus Iohannis.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin