Un alt studiu citat acum de CNN arată că 1 din 10 americani cu vârsta de peste 65 de ani suferă de demență, în timp ce 22% dintre americani au suferit deficiențe cognitive ușoare, cea mai timpurie etapă a alunecării lente spre senilitate.

Acest studiu a fost realizat între anii 2016 și 2017. Cercetarea, despre care autorii spun că este prima examinare reprezentativă la nivel național a prevalenței deficiențelor cognitive din ultimii 20 de ani, a reușit să măsoare prevalența demenței și a deteriorării cognitive ușoare în funcție de vârstă, educație, etnie, sex și rasă.

Adulții în vârstă au avut mai multe șanse de a suferi de demență

Rezultatele au arătat că adulții în vârstă, care s-au autoidentificat ca negri sau afro-americani, au avut mai multe șanse de a suferi de demență, în timp ce cei care s-au autoidentificat ca hispanici au avut mai multe șanse să sufere de deficiențe cognitive ușoare. Persoanele cu studii superioare aveau mai multe șanse să aibă ambele afecțiuni.

„Acest studiu este reprezentativ pentru populația de adulți în vârstă și include grupuri care au fost excluse istoric din cercetarea privind demența, dar care prezintă un risc mai mare de a dezvolta tulburări cognitive din cauza rasismului structural și a inegalității veniturilor”, explică John Manly, profesor de neuropsihologie la Institutul Taub pentru Cercetare asupra bolii Alzheimer de la Universitatea Columbia.

Publicat în jurnalul JAMA Neurology, studiul a analizat date din teste neuropsihologice aprofundate și interviuri cu aproape 3.500 de persoane cu vârsta de peste 65 de ani, înscrise în ”Studiul privind sănătatea și pensionarea”, un proiect de cercetare sponsorizat de Institutul Național pentru Îmbătrânire. Aceste persoane au fost supuse unor teste neurologice în perioada iunie 2016 – octombrie 2017.

21% dintre persoanele de peste 65 de ani cu studii universitare au avut un declin cognitiv ușor

Potrivit studiului, 15% dintre persoanele care s-au identificat ca negri au fost testate pozitiv pentru demență, în timp ce 22% au avut un declin cognitiv ușor. De asemenea, 10% dintre persoanele care s-au identificat ca hispanici au avut demență, dar rata problemelor mai ușoare a fost mai mare – 28% au fost testate pozitiv pentru tulburări cognitive ușoare. 9% dintre albi aveau demență, în timp ce 21% aveau deficiențe cognitive ușoare.

21% dintre persoanele de peste 65 de ani cu studii universitare au avut un declin cognitiv ușor, comparativ cu 30% în rândul persoanelor care aveau liceul.

Orice creștere a vârstei cu cinci ani a fost asociată cu un risc mai mare de demență

Vârstnicii au avut cele mai mari rate de demență și deficiențe cognitive ușoare. Doar 3% dintre adulții cu vârsta între 65 și 69 de ani au fost testați pozitiv pentru demență, comparativ cu 35% în rândul persoanelor de peste 90 de ani.
De fapt, fiecare creștere a vârstei cu cinci ani a fost asociată cu un risc mai mare de demență și deteriorări cognitive ușoare, se arată în raport.

Simptomele demenței

Boala degenerativă a creierului este cel mai frecvent tip de demență. Alzheimer, cea mai cunoscută dintre ele, nu este singura afecțiune care implică pierderea memoriei și a altor abilități de gândire.

Semnele de demență pot diferi de la o persoană la alta și pot include pierderea memoriei și confuzia, dificultăți de vorbire, înțelegere și exprimare a gândurilor sau citit și scris, potrivit National Institutes of Health.

Persoanele cu demență pot acționa impulsiv sau pot avea probleme cu gestionarea responsabilă a banilor. Pot repeta întrebări, pot folosi cuvinte ciudate pentru a se referi la obiecte familiare și pot avea nevoie de mai mult timp decât de obicei pentru a îndeplini sarcinile zilnice. Și faptul că se rătăcesc este un alt semn al demenței, la fel ca și pierderea interesului pentru activitățile sau evenimentele zilnice. Uneori, persoanele cu demență pot avea halucinații, iluzii sau paranoia.