Odată cu înaintarea în vârstă, grijile legate de demență devin mai presante. Afecțiunea cognitivă ​​afectează în prezent aproape 55 de milioane de oameni din întreaga lume, iar în fiecare an sunt diagnosticate alte zeci milioane de cazuri, potrivit Organizației Mondiale a Sănătăți.

Un studiu publicat recent a descoperit că persoanele care consumă o băutură foarte populară ar putea să-și reducă riscul de a face demență cu până la 38 la sută.

Iată care sunt beneficiile acestei băuturi pentru sănătate creierului, potrivit Bestlifeonline.

Persoanele care au consumat această băutură au avut mai puține șanse de pierderi de memorie

Consumul berii, în fiecare seară, poate reduce riscul de demență, susțin oamenii de știință. Cercetătorii australieni au studiat obiceiurile de a bea și ratele de demență la 25.000 de subiecți, cu vârste de peste 60 de ani.

Rezultatele au arătat că persoanele care au băut echivalentul a două halbe pe zi aveau cu o treime mai puține șanse de a suferi de pierderi de memorie, decât cei care nu consumaseră.

Cu cea mai mare amenințare s-au confruntat, în mod paradoxal, nebăutorii, potrivit rezultatelor. Aceștia aveau cu aproximativ o cincime mai multe șanse de a fi afectați de demență, decât cei mai mari băutori, care consumau cel puțin trei halbe pe seară.

Abstinența nu pare să aibă beneficii în ceea ce privește demența

Cercetătorii susțin că descoperirile lor arată că abstinența nu pare să aibă beneficii împotriva demenței. Cu toate acestea, experții au remarcat că un consum prea mare de alcool este periculos.

Având în vedere că ratele globale ale demenței se vor tripla în următorii 30 de ani, dr. Louise Mewton și colegii săi spun că este „fundamental” să se reducă obiceiurile riscante, care ar putea contribui la creșterea cazurilor.

Experții au estimat anterior că 4 din 10 cazuri de demență din întreaga lume ar putea fi prevenite sau amânate dacă factorii de risc ar fi eliminați. Aceștia sunt AVC-ul, nivelurile ridicate de colesterol, diabetul, obezitatea și dieta nesănătoasă.

Și sucurile obișnuite s-ar putea dovedi problematice

Pe lângă obezitate sau fumat, și sucurile obișnuite s-ar putea dovedi problematice. Un studiu din 2017, publicat în Alzheimer’s & Dementia, a constatat că participanții care au băut două sau mai multe băuturi dulci zilnic au prezentat „semne multiple de îmbătrânire accelerată a creierului, inclusiv un volum general mai mic al creierului, o memorie episodică mai slabă și un hipocamp mic”, aceștia fiind considerați factori de risc pentru stadiile incipiente ale bolii Alzheimer.

Acum, noi cercetări oferă mai multe informații despre ceea ce ar putea reduce șansele de declin cognitiv.

Reduce și riscul de accidente vasculare cerebrale

Studiile efectuate și de Harvard Medical School, și de American Stroke Association au arătat că persoanele care beau cantități moderate de bere își pot reduce riscul de accidente vasculare cerebrale cu până la 50%, în comparație cu cei care nu beau.

Accidentele vasculare cerebrale ischemice sunt cel mai frecvent tip de accident vascular cerebral. Ele apar atunci când un cheag de sânge blochează fluxul de sânge și oxigen către creier. Cu toate acestea, când se bea bere, arterele devin flexibile, iar fluxul de sânge se îmbunătățește semnificativ. Drept urmare, nu se formează cheaguri de sânge, iar riscul de a suferi un AVC scade exponențial.