Analiştii de la Goldman Sachs vin cu previziuni din ce în ce mai sumbre din toate punctele de vedere. Potrivit Reuters, aceștia au majorat estimările privind cotaţia barilului de ţiţei Brent la finalul lui 2021 la 90 de dolari, de la 80 de dolari.

Modificare făcută de aceștia vine în urma redresării mai rapide a cererii după ce varianta Delta şi uraganul Ida, care au dus la reducerea producţiei şi probleme în aprovizionare, precizează sursa citată.

De menționat este faptul că schimbările au început deja să se resimtă. Astfel, în cursul săptămânii trecute, cotaţia barilului de ţiţei Brent a atins cel mai ridicat nivel din ultimii aproape trei ani, după ce întreruperile de furnizare pe plan global au forţat companiile energetice să retragă cantităţi mari din stocurile de ţiţei.

În același timp, luni, 27 septembrie, la bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului se tranzacţiona la 79,19 dolari, iar la bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol ‘light sweet crude’ se situa la 75,08 dolari.

Efectele variantei Delta și ale uraganului Ida

Analiștii Goldman spun că deși se estima o creștere a prețului în cazul petrolului, deficitul de furnizare global actual este mult mai accentuat decât s-ar fi așteptat vreodată analiștii.

„Deşi de mult timp estimăm o creştere a preţurilor petrolului, actualul deficit de furnizare global este mai accentuat decât ne-am aşteptat, redresarea cererii pe plan mondial în urma impactului Delta fiind chiar mai rapidă decât previziunea noastră, în timp ce previziunile privind furnizarea globală sunt sub estimări”, se arată în raportul Goldman din 26 septembrie.

Amintim faptul că în luna septembrie.  grupul OPEC+ (compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători) a fost de acord să renunţe la reducerea producţiei, decizie care fusese adoptată pentru a sprijini preţurile ţiţeiului.

Goldman mai arată că impactul uraganului Ida asupra aprovizionării cu ţiţei a fost mai mult decât compensat de majorarea producţiei în iulie de către grupul OPEC+. În ceea ce privește cererea, în acest caz, analiştii apreciază că deficitul global de gaze va duce la creşterea generării de energie din centrale pe bază de petrol.