Comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni, a anunțat o serie de schimbări importante ale regimului de taxe și impozite în UE. Printre acestea se numără cea referitoare la revizuirea taxării din energie, scrie g4media.ro.

Comisarul a declarat că actuala politică de taxare a produselor energetice din UE nu respectă noua politică europeană ce are ca scop protejarea mediului și transformarea blocului comunitar într-o zonă cu amprentă neutră de carbon până în 2050.

„Trebuie să eliminăm subvențiile implicite pentru combustibilii fosili și exceptările de taxare pentru industriile aviatice și maritime – care sunt în contracție totală cu agenda noastră de protecția mediului”, a spus comisarul Paolo Gentiloni într-un discurs la Bruxelles.

Acesta a mai adăugat că taxarea reprezintă „un instrument puternic pentru a orienta comportamentul producătorilor și consumatorilor. Deci trebuie să folosim taxarea pentru a reduce emisiile de carbon și a promova alegeri mai sustenabile.”

Importurile de anumite produse vor fi taxate sever în UE

De asemenea, Gentiloni, a anunțat și un nou regim de taxe în privința importurilor de bunuri din afara UE. Comisia vrea astfel să instituie o ”barieră de carbon” care să nu afecteze producția internă europeană, care trebuie să plătească prețul tranziției spre o economie verde. Se vrea astfel taxarea severă a produselor importate care, în procesul de fabricație, înregistrează emisii poluante mai mari decât produsele similare din UE.

„E prea devreme să definim precis acest mecanism (de taxare a importurilor – n.red.). Trebuie să studiem cu atenție toate opțiunile, inclusiv din pespectiva Organizației Mondiale a Comerțului. Dar am început deja acest efort”, a mai spus comisarul european.