Ţara cea mai puţin coruptă din lume este Danemarca. România se clasează pe locul 59, cu un scor de 48 de puncte, la egalitate cu Iordania, Arabia Saudită și Senegal.

Danemarca este cea mai mică, cea mai sudică şi cea mai joasă dintre cele trei ţări scandinave. Ea cuprinde peninsula Iutlanda şi un arhipelag de peste 400 de insule, dintre care 72 sunt locuite. Danemarca se învecinează cu Germania la sud, este legată de Suedia printr-un pod rutier şi feroviar şi are o coastă de 7.314 km.

Danemarca are cel mai înalt nivel de egalitate a veniturilor şi al şaptelea cel mai mare venit mondial pe cap de locuitor. S-a clasat frecvent pe primul loc ca cea mai fericită şi mai puţin coruptă ţară din lume. În 2011, Danemarca a fost clasată pe locul 16 după Indicele Dezvoltării Umane, pe locul trei după Indicele Democraţiei şi pe locul 2 după Indicele de Percepţie a Corupţiei.

Danemarca a luat permanent atitudine progresivă în ceea ce priveşte conservarea mediului; în 1971, Danemarca a înfiinţat un Minister al Mediului şi a fost prima ţară din lume care a adoptat o lege a mediului în 1973. La fel ca şi vecinii săi scandinavi, Danemarca a fost una dintre cele mai progresiste culturi din lume din punct de vedere social. De exemplu, în 1969, Danemarca a fost prima ţară care a legalizat pornografia şi în 2012 Danemarca a înlocuit legile „parteneriatelor înregistrate”, pe care le introdusese în premieră mondială în 1989, cu „căsătorii neutre în raport cu sexul”. Modestia, punctualitatea, dar mai presus de toate, egalitatea sunt aspecte importante ale stilului de viaţă danez.

Bucătăria daneză, ca şi cea din alte ţări nordice şi din nordul Germaniei, se bazează pe carne şi peşte. Danemarca este ţara cu cel mai mare consum de carne pe cap de locuitor din lume. Sandwich-urile, care sunt frecvent consumate la prânz, pot fi considerate specialitate naţională când sunt pregătite şi decorate cu diverse ingrediente fine. Danemarca este cunoscută pentru berile Carlsberg şi Tuborg şi pentru akvavit şi bitter.

Potrivit MAE, la 31 decembrie 2013, volumul total al schimburilor comerciale româno-daneze a fost de 788,03 milioane de euro, din care exporturile au fost în valoare de 212,01 milioane de euro, iar importurile în valoare de 576,02 milioane de euro. La 1 decembrie 2013, în România erau înregistrate 761 societăţi comerciale cu capital danez (locul 22 în topul investitorilor străini din punct de vedere al capitalului social subscris). Investiţiile daneze de capital au fost realizate, în principal, în transporturi, industria alimentară, zootehnie, comerţ interior şi comerţ exterior.