Preţul mediu de vânzare al tuturor proprietăţilor din Sofia, capitala Bulgariei, a scăzut cu 20% în 2009, comparativ cu 2008, potrivit datelor prezentate de companiile de consultanţă din industrie.

Sunt diferenţe semnificative între cartiere, dar nici o zonă nu a scăpat modificării condiţiilor de piaţă, se arată într-un raport al Colliers International. Numai cartierul Doctor Garden a rămas peste nivelul din 2007, dar experţii subliniază faptul că au fost puţine oferte cu un preţ pe metru pătrat de anvergură.

În partea a doua a anului trecut, oferta de locuinţe noi a crescut modest. Potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică din Bulgaria, rata de creştere a fost redusă aproape la jumătate din ceea ce a fost livrat pe piaţă în 2008. La stocul existent s-au adăugat cu 41% mai puţine unităţi în 2009, comparativ cu 2008.

Proiecte oprite

În general, s-a constatat o ofertă limitată de proprietăţi de înaltă calitate. În semestrul doi al anului trecut, foarte puţine proiecte au intrat în faza de construcţie. În mod normal aceste proiecte aveau asigurată finanţarea dinainte, dar au fost amânate din cauza obstacolelor administrative.

La multe dezvoltări rezidenţiale s-au continuat lucrările, dar cu o viteze redusă. Unele proiecte au fost puse temporat „on hold“, fie din cauza lipsei finanţării, fie din cauza cererii slabe de pe piaţă.

Cererea a început să îşi revină în lunile august-septembrie, după ce timp de şase luni a fost aproape îngheţată, majoritatea concentrându-se pe proprietăţi cu preţuri de sub 1.000 de euro/mp, pentru produse complet finalizate.

SURSA: Novinite