Preţul de închiriere pentru apartamente a scăzut în medie cu 1% faţă de luna precedentă, cu 15% faţă de septembrie 2009 şi cu 42% faţă de septembrie 2008. Numărul de oferte nou apărute pe piaţă a crescut semnificativ, fiind înregistrată cea mai mare valoare de când se fac aceste măsurători, potrivit analizei periodice realizate de portalul AnunturiParticulari. În septembrie 2010 peste 3.800 de apartamente au fost scoase la închiriat pe piaţa din Bucureşti.

„Pe fondul scăderii continue a valorii apartamentelor şi al blocajului prelungit de pe piaţa vânzărilor, era de aşteptat ca proprietarii care au apartamente de vânzare să le scoată la închiriat, în aşteptarea unor vremuri mai bune. Numărul mare de oferte de pe piaţă pune presiune pe preţuri şi chiriile continuă să scadă lună de lună de peste doi ani“, precizează autorii analizei.

Potrivit raportului, peste 23.000 de apartamente au fost scoase la închiriat în primele nouă luni ale anului, în Bucureşti. Recordul este deţinut de apartamentele cu două camere, cu peste 9.600 de oferte, urmate de garsoniere, cu mai mult de 7.700. Numărul de apartamente cu trei camere scoase la închiriat a ajuns la peste 4.500, urmat de aproape 1.100 de apartamente cu patru camere.

Evoluţie chirii

Chiria medie solicitată iniţial de proprietari pentru garsoniere a scăzut până la 241 euro. Raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut, chiria a scăzut cu aproape 50 de euro.
Pentru apartamentele cu două camere ofertate în luna septembrie, preţul de închiriere a fost cu 3% mai mic faţă de august, având o valoare medie de 328 de euro. Chiriile pentru două camere au ajuns aproape la jumătate din valoarea solicitată în aceeaşi perioadă a anului 2008, când preţurile  erau mai mari cu aproximativ 45%.
Pentru apartamentele cu trei camere, proprietarii au solicitat un preţ de închiriere mai mic cu 2% faţă de luna august. Chiria medie a fost de 475 de euro, cu 12% mai redusă faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi cu aproape 400 de euro mai mică decât media lunii septembrie 2008.
La apartamentele cu patru camere a fost solicitată o chirie medie de 662 de euro, situată în jurul aceleiaşi valori de luna precedentă, dar cu 15% mai mică decât în luna septembrie a anului trecut.