Unul dintre cele mai rare diamante din lume, de mărimea unui ou, va fi scos la vânzare în cadrul unei licitaţii ce va avea loc luna viitoare în Hong Kong, iar specialiştii se aşteaptă ca nestemata să atingă un preţ de vânzare cuprins între 12 milioane şi 30 de milioane de dolari, informează Reuters, conform Agerpres.

Reprezentanţii casei Sotheby’s au anunţat joi că diamantul de 102,3 carate, inclus în categoria de strălucire „flawless white sparkler”, ocupă locul al doilea în topul celor mai mari diamante ovale de acest tip care au fost propuse vreodată la o licitaţie. Cel mai mare dintre ele, un diamant de 118,2 carate, a stabilit un nou record mondial de preţ în 2013, când a fost vândut cu 30,8 milioane de dolari.

Nestemata, tăiată dintr-un diamant brut de 270 de carate

Doar şapte astfel de diamante – cunoscute în industria de profil sub denumirea de „diamante albe de culoare D şi claritate internă perfectă” – de peste 100 de carate au fost vândute vreodată la licitaţie.

Diamantul va fi vândut într-un lot unic şi fără preţ de rezervă la sediul casei Sotheby’s din Hong Kong, pe 5 octombrie.

Potrivit experţilor de la casa Sotheby’s, nestemata a fost tăiată dintr-un diamant brut de 271 de carate, descoperit în mina Victor din provincia canadiană Ontario în 2018.

Pe de altă parte, două dintre cele mai faimoase diamante mari din lume – Koh-i-Noor şi The Cullinan 1 – aparţin familiei regale a Marii Britanii şi fac parte din Bijuteriile Coroanei Britanice.

În ceea ce privește recordul mondial de preţ pentru orice tip de diamant sau de bijuterie vândute la o licitaţie a fost stabilit în 2017, când un diamant roz de 59,6 carate din categoria „fancy vivid” a fost vândut cu 71,2 milioane de dolari companiei de bijuterii Chow Tai Fook din Hong Kong, potrivit casei Sotheby’s.