S-a ieftinit leguma momentului! Din cauza pandemiei de Covid-19, unul dintre alimentele preferate de toți românii și care este nelipsită pe masa tuturor a înregistrat un preț incredibil la vânzare.

Este vorba de cartofi care au ajuns să fie în cantități foarte mari. Dacă la sfârșitul lui 2019 și începutul acestui an, cartofii erau în topul scumpirilor și au tras inflația în sus, acum un kilogram se vinde în piețe și cu 50 de bani.

Explicația este simplă: cultivatorii de cartofi nu mai au unde să-și vândă marfa iar recoltă au din belșug. Stau prost la capitolul clienții, care sunt din ce în ce mai puțini la număr. Motivul are legătură cu pandemia de Covid-19 care a provocat închiderea restaurantelor și a teraselor. La restaurante se ducea o treime din recoltă. Acum, acesta a rămas însă în stoc pentru că restaurantele au fost închise sau au dat faliment.

Într-un material realizat de ProTV, producătorii se plâng de situația în care se află. Barta Kis, care cultivă cartofi pe 100 de hectare în apropiere de Sfântu Gheorghe, județul Covasna, spune că deși producția e bună, vânzarea slabă, pentru că se baza pe restaurante, închise până de curând.

”Cererea e destul de mică. Adică, dacă ne raportăm la anul trecut, e undeva la jumătate.”, a comentat agricultorul.

Foarte mulți patroni de restaurante s-au văzut obligați să renunțe la cartofii contractați încă din primăvară.

Evelina Grădinaru, director executiv restaurant: ”Am cumpărat în octombrie 2019, pentru anul acesta, 30 de tone, din care 10 tone le-am solicitat să îi lăsăm, plus încă 3.000 de kilograme înapoiate și practic primit banii înapoi, la același preț cu care i-am achiziționat.”

Pentru că nu au depozite, cei mai mulți agricultori lasă cartofii în pământ sau îi păstrează în beci.

Fermier susțin că nu se merită să cultivi cartofi, pentru că este foafte multă muncă și de multe ori nu rentează.

În piețe și târguri, un kilogram de cartofi costă între 50 de bani și un leu și 50 de bani.

Recolta de anul acesta e mai mare și cu 30% în unele regiuni. În 2019, România a avut a șaptea cea mai mare producție de cartofi din Uniunea Europeană.