Este vorba despre o legumă favorită a româniilor: cartofii. Conform avertizăriilor lansate de medicii nutriționiști, acesta nu ar trebui să fie în meniul celor care suferă cu probleme de greutate, chiar dacă sunt fierți, prăjiți sau copți, potrivit playtech.ro

Adevărate bombe calorice

Medicul nutriţionist Eva Iorţan a explicat că trebuie evitați mai ales cartofii dulci, în special dacă este urmată o dietă.

„Cartoful este una dintre cele mai consumate legume, însă are multe calorii. Doi cartofi fierţi sau copţi pot avea şi 200 de calorii. Dacă facem piure nu înseamnă că mâncăm dietetic dacă adăugăm lapte sau unt pentru gust. De asemenea, dacă prăjiţi cartofii aveţi o adevărată bombă calorică indiferent că îi mâncaţi simpli sau cu friptură.

Cartofii sunt benefici pentru organism, dar dacă vreţi să slăbiţi trebuie să îi consumaţi natur, fierţi în apă după ce i-aţi curăţat. Evitaţi însă cartofii dulci, atât de populari în ultima vreme. Au aproape dublul caloriilor celor normali. Porumbul are şi el 150 de calorii. Este sănătos şi multă lume îl mănâncă fiert simplu sau ca şi garnitură. În dietă trebuie însă evitat“, a transmis medicul nutriţionist Eva Iorţan.

O altă legumă periculoasă

De asemenea, medicul nutriționist avertizează că nu doar cartoful îngrașă. Conform celor spuse de acesta, trebuie să fim atenți la toate legumele care conțin amidon deoarece „100 de grame de fasole are aproape 200 de calorii”.

„Fasolea are multe beneficii, dar are şi multe calorii. 100 de grame de fasole are aproape 200 de calorii.

Dacă mâncaţi ciorbă de fasole, fie ea şi fără carne, sau iahnie de post dublaţi numărul de calorii deoarece pe lângă fasole se adaugă de obicei şi alte legume. Fasolea bătută este bună însă doar cu puţin usturoi, fără ceapă prăjită. De asemenea fasolea dă gaze şi de aceea trebuie consumată la prânz şi nu seara când digestia încetineşte“, a adăugat medicul nutiționist.