"Evoluţia cursului de schimb este firească fără a exista niciun fel de derapaje. Leul a evoluat firesc şi este o monedă stabilă, ceea ce demonstrează încă o dată maturitatea şi eficienţa conduitei politicii monetare. Leul s-a depreciat faţă de euro cu 0,75% în ultima lună şi cu 1,2% faţă de 30 decembrie 2016. Raportat la dolar leul a pierdut 0,81% în ultima lună, dar a câştigat 4,3% faţă de 30 decembrie 2016", a spus Florian Libocor.

"Citind aceste cifre reiese că moneda naţională este matură şi stabilă, o monedă în care eu am încredere. Mai mult, chiar dacă tensiuni vor mai exista în sfera economică şi/sau politică, nu am niciun fel de motiv să nu am încredere în moneda naţională. Ţinând seama de regimul cursului de schimb, de flotare controlată, şi de strategia de politică monetară, de ţintire directă a inflaţiei, am încredere că autoritatea monetară are atât capacitatea cât şi instrumentele necesare gestionarii situaţiilor sensibile. Astfel, acum nu am motive pentru a ajusta estimarea de curs de schimb publicată în raportul semestrial REO emis în luna aprilie a acestui an", a precizat Libocor. 

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a afirmat miercuri că românii nu mai trebuie să creadă că leul se va deprecia continuu, cursul de schimb fiind unde trebuie. 

"Nu suntem noi românii un caz unic şi nici nu trebuie să mai credem ba că suntem o ţară cu inflaţie care nu se putea rezolva, ba că leul se va deprecia continuu. Uitaţi că am avut inflaţie negativă chiar dacă a fost determinată de unele politici fiscale. Inflaţia este scăzută. Leul nu se depreciază. Este unde trebuie. Cred că am scăpat de foarte multe marote, idei fixe ale trecutului şi suntem o ţară normală, europeană, să spunem aşa. Şi în domeniul politic şi social nu suntem departe de o anumită frecvenţă, poate suntem mai emoţionali aşa", a declarat Mugur Isărescu. 

Moneda naţională continuă să se deprecieze, menţinându-se la cel mai slab nivel din aproape ultimii cinci ani în raport cu euro, care a fost cotat la 4,5987 lei, în creştere cu 0,3 bani (0,07%) comparativ cu şedinţa de marţi, când s-a cifrat la 4,5957 lei. 

Un curs mai slab a fost înregistrat în 3 august 2012 de 4,6481 lei pentru un euro. 

AGERPRES