Ryanair (Irlanda), TAP (Portugalia) şi BMI (Marea Britanie) sunt primele trei companii aviatice europene care permit utilizarea telefonului mobil în timpul zborului.

27 de aeronave europene aparţinând acestor trei companii au fost echipate corespunzător pentru a permite utilizarea în condiţii de securitate a telefoanelor GSM în timpul zborurilor efectuate în spaţiul aerian european, a anunţat azi Comisia Europeană (CE). Se aşteaptă ca numărul acestor aparate de zbor să se dubleze până la sfârşitul anului 2009.

1,6 euro/minut – un apel, 0,43 un SMS

Conform informaţiilor furnizate de CE, preţul acestui serviciu este aproximativ 1,6 euro/minut pentru un apel local şi circa 0,43 de euro pentru un mesaj scris, în funcţie de operatorul de telefonie mobilă de la sol utilizat de pasager.

Acestor 27 de aeronave li se adaugă 40 de aparate ce aparţin unor companii din afara spaţiului comunitar (Qantas, Emirates, Malaysian Airlines, Royal Jordanian, Wataniya, Virgin Australia), care au testat serviciul sau chiar îl oferă.

CE a stabilit acum un an normele comune pentru utilizarea în condiţii de siguranţă a telefoanelor mobile la bordul aeronavelor şi a unei proceduri simple de autorizare a acestui serviciu transfrontalier.