Aceste fonduri vor fi cheltuite pentru nevoile umanitare urgente ale țării, dar nu vor putea acoperi daunele provocate de explozie. Potrivit guvernatorului Beirutului, Marwan Aboud, daunele s-ar putea ridica la 15 miliarde de dolari.

„Daunele cauzate de explozie ar putea fi mai mari decât cele anunțate. Pot ajunge la 15 miliarde de dolari”, a spus el pentru televiziunea Al-Hadath. Potrivit afirmațiilor sale, jumătate din Beirut a fost parțial sau complet distrus”.

Potrivit guvernului francez, la videoconferință au participat liderii din 36 de țări și organizații care și-au exprimat dorința de a ajuta Libanul în acest moment dificil. Printre aceștia au fost 15 șefi de stat și de guvern, inclusiv președintele american Donald Trump. Majoritatea au cerut reforme politice în Liban, precum și o investigație internațională cu privire la cauzele acestei explozii.

Președintele libanez, Michel Aoun, s-a opus unei anchete din străinătate. Donatorii se tem că ajutoarele ar putea fi sustrase de elita coruptă libaneză, să nu ajungă la populația care are nevoie de acestea. 45% din populație trăiește în sărăcie. Protestele violente din Beirut din ultimele zile au arătat că acolo corupția la nivel înalt a depășit pragul toleranței publice.

Iată cât a promis fiecare țară în parte:

Qatar – 50 de milioane de dolari

Kuweit – 40 de milioane de dolari

Uniunea Europeană – 30 milioane de euro suplimentar celor 33 de milioane de euro deja promiși.

Marea Britanie – un bonus de 20 de milioane de lire sterline, la cele 5 milioane de lire sterline promise săptămâna trecută

Franța – 30 de milioane de euro

Danemarca – 20 de milioane de euro

SUA – 15 milioane dolari

Germania – 10 milioane de euro la deja promisa sumă de 1,5 milioane de euro

Norvegia – 6,5 milioane de euro

Elveția – 4,38 milioane de dolari

Spania – făină, consumabile medicale și corturi.