Marți, 25 ianuarie, Lia Olguța Vasilescu, vicepreședintele Partidului Social Democrat, a spus la televizor că NU va fi implementată o nouă lege a pensiilor în România, ci doar câteva articole vor suferi mici schimbări.

„Nu va fi o nouă lege a pensiilor, se va merge pe legea 127. Că vor suferi modificări unele articole, este altceva. Nu renunțăm sub nicio formă la lege, dacă se punea această problemă, noi nu intram la guvernare, s-a acceptat să fie doar anumite modificări.”, a spus aceasta.

Lia Olguța Vasilescu: România nu poate rămâne cu 9,4% din PIB cu tot cu pensii speciale

Aceasta a adăugat că România nu poate rămâne cu 9,4% din PIB cu tot cu pensii speciale. Media Uniunii Europene (a cheltuielilor cu pensiile) este de 13% din PIB, iar noi acum suntem la 8%. De aceea, Lia Olguța Vasilescu consideră că trebuie să aibă loc câteva renegocieri cu Comisia Europeană.

„Noi am venit cu 40% (majorare a pensiilor) să se dea de la 1 ianuarie 2022, dar din păcate nu s-a putut aplica până nu se fac niște calcule pentru ca dl Ghinea a pus în PNRR, fără dezbatere publică, că procentul din PIB (pentru pensii) nu poate depăși 9,4% cu tot cu pensiile speciale. Și atunci am zis ‘Hai să dăm 10% acum să acoperim măcar rata inflației și să ne luăm un termen de 120 de zile să discutăm cu Comisia Europeană’, să explicăm că nu poate rămâne România cu 9,4% din PIB cu tot cu pensii speciale.

Media UE (a cheltuielilor cu pensiile) este 13% din PIB, noi acum suntem la 8%. Pe noua lege ar fi de 11,7%. Portugalia are o economie similară cu a noastră.”, a explicat aceasta.

Lia Olguța Vasilescu: Nu se modifică formula de calcul a pensiei

De asemenea, aceasta a menționat că formula de calcul a pensiei nu va suferi schimbări.

„Foarte important, nu se modifică formula de calcul a pensiei. Vreu să știe toți românii că legea 127 nu s-a aplicat până acum în România, în afara unor majorări de pensii”, a spus Lia Olguța Vasilescu la Antena 3.