Lia Olguța Vasilescu critică din nou în termeni duri Guvernul Orban, cu privire la promisiunile nerespectate legate de producția autohtonă de măști medicinale.

Reprezentanta PSD acuză faptul că, deși guvernul liberal susține că nu are bani de pensii, a aruncat pur și simplu cu milioane de euro pe fereastră.

”Milioane de euro aruncate pe fereastră!”

”Au cumpărat echipamente pentru producția de măști care nu funcționează și acum importă măști din Turcia! Milioane de euro aruncate pe fereastră! Ce ziceați? Că nu aveți bani de pensii?”, a scris Vasilescu vineri pe Facebook.

Astfel, deși premierul Ludovic Orban a promis pe 29 aprilie măști ieftine, produse în România și anunța o capacitate de producție între 300 și 350 de mii de măști pe zi, după o lună, pe 29 mai, Romarm nu a vândut nicio mască din producție proprie.

România a plătit însă un milion de dolari pe echipamente care s-au dovedit nefuncționale, se arată într-un scurt film publicat pe contul său de Facebook de fostul ministru al Muncii în guvernarea social-democrată.

Trebuie precizat că linia pentru producția de măști de la Romarm, achiziționată din China, s-a stricat.

Măștile de protecție sunt obligatorii

Virgil Popescu, ministrul Economiei, anunța la 27 aprilie că la Romarm, companie producătoare de armament deținută de stat, a fost pusă în funcțiune prima linie automatizată pentru producția de măști.

Directorul Romarm, Gabriel Țuțu, a declarat însă că maşina pentru confecţionat măşti pentru faţă de tip N95 s-a defectat încă din data de 29 aprilie, ziua când însuși premierul Ludovic Orban venise în vizită.

În context, trebuie precizat că, în urma stării de alertă decretată în România, măștile de protecție sunt obligatorii în spații comerciale, la serviciu și în mijloacele de transport în comun, așa cum arată două ordine emise de ministerele de Interne, al Sănătății și Transporturilor.

Astfel, pe perioada stării de alertă, masca de protecție trebuie purtată în orice spațiu public închis, în spații comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă, pe toată durata prezenței în oricare din spațiile închise ale incintei.