Informaţii de ultimă oră de la Direcţia Naţională Anticorupţie.

Ludovic Orban, faţă în faţă cu procurorii DNA! Fostul premier trebuie să spună ce ştie despre achiziţiile făcute pentru combaterea COVID-19

Miercuri, 29 martie, procurorii DNA îl audiază pe fostul premier liberal Ludovic Orban. Acesta s-a prezentat la DNA pentru a fi audiat în dosarul achiziţiilor din pandemie.

Ludovic Orban are calitate de martor în acest dosar.

Procurorii DNA vor să afle ce cunoaşte fostul prim-ministru, aflat în funcţie la momentul achiziţiilor din perioada pandemiei, despre acest subiect. Reamintim că Gabriel Ţuţu, fostul director al Romarm, a primit recent interdicţie de a lua legătura cu Ludovic Orban, tocmai pentru că acesta din urmă are calitate de martor în acest dosar.

Este acelaşi dosar în care Victor Piţurcă a fost reţinut şi apoi plasat sub control judiciar. În plus, şi fiul lui Victor Piţurcă, Alexandru Pițurcă, şi directorul Romarm au fost reţinuţi, însă judecătorii au decis să schimbe această măsură.

Şi Virgil Popescu, actual ministru al Energiei, ministru al Economiei în perioada pandemiei, dar şi Claudiu Năsui, tot fost ministru al Economiei, au fost audiaţi şi ei de către procurorii DNA în acest dosar.

Alexandru Rafila a fost şi el audiat privind achiziţiile din pandemie, însă în Comisia de anchetă din Parlament

În acelaşi timp, tot astăzi, 29 martie, Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, este audiat de parlamentari pentru achiziţiile realizate în perioada pandemiei.

Rafila s-a prezentat în faţa Comisiei parlamentare de anchetă pentru a explica cum au fost realizate achiziţiile publice din sectorul sanitar în timp ce România se afla sub stare de urgenţă şi stare de alertă.

Alexandru Rafila a vorbit despre achiziţia de vaccinuri anti-COVID, dar şi despre alte achiziţii pe care foştii deţinători ai fotoliului de la Ministerul Sănătăţii le-au realizat în anii trecuţi, în context pandemic.

Miniștrii de dinaintea sa, făcând referire aici la Vlad Voiculescu, dar și la Ioana Mihăilă, ar trebui audiați în Comisia de anchetă din Parlament, a subliniat actualul ministru PSD.

El cere ca predecesorii săi să dea explicații cu privire la memorandumurile pe care aceștia le-au semnat în perioada pandemiei, privind achiziția de vaccinuri, dar și achiziția de medicamente antivirale.

La acest moment, nu ar mai fi nevoie de achiziţii de vaccinuri, subliniază Rafila, care spune că se duc negocieri intense cu Comisia Europeană pentru a se renunţa la acest achiziţii ce nu mai sunt necesare pentru Români.