Monedele statelor din Europa de Est au avut miercuri o evoluţie peste aşteptări, în urma victoriei lui Trump, leul românesc s-a apreciat cu 2,4% faţă de dolar. Candidatul republican vrea să renunţe la acordurile cu Mexicul şi să aducă producătorii înapoi, în SUA. 

Aceste politici izolaţioniste nu reprezintă o ameninţare pentru Europa de Est, care depinde mai puţin de exporturile către cea mai mare economie mondială, ceea ce i-a determinat pe analiştii de la Rabobank, Nomura International Plc şi Raiffeisen Bank International AG să recomande cumpărarea valutelor din regiune. 

Franklin Templeton Investments susţine că Polonia este relativ protejată de efectele negative ale politicilor comerciale americane. 

Forintul maghiar s-a apreciat cu 1,8% faţă de dolar, iar zlotul polonez s-a apreciat şi el, în timp ce monedele din Mexic şi Africa de Sud au condus declinul de pe pieţele emergente. 

Europa Centrală şi de Est nu a fost până acum supusă criticilor. Vedem Ungaria ca pe o zonă de refugiu, a apreciat Daniel Bebesy, director în cadrul companiei de gestionare a activelor Budapest Alapkezelo Zrt. 

Premierul ungar Viktor Orban l-a felicitat miercuri pe republicanul Donald Trump pentru victoria în alegerile prezidenţiale din SUA, postând pe contul său de Facebook că este ''o veste grozavă'' şi că ''democraţia încă trăieşte''. Orban a spus în iulie că planurile lui Trump privind migraţia şi politica externă sunt ''vitale'' pentru Ungaria, iar cele ale rivalei democrate Hillary Clinton sunt ''letale''. 

Nomura a numit activele din Ungaria, alături de rublă, ca fiind investiţii care vor avea o evoluţie peste aşteptări după instalarea noii administraţii la Washington, în condiţiile în care liderul de la Budapesta este unul dintre puţinii politicieni care l-au lăudat pe Donald Trump şi unul dintre primii care l-au felicitat.

Bursele scad puternic la nivel internaţional, iar contractele futures de pe Wall Street s-au prăbuşit cu circa 5%, după ce rezultatele preliminare ale alegerilor prezidenţiale din Statele Unite sugerează că Donald Trump este probabil să o depăşească pe Hillary Clinton, şocând traderii care s-au concentrat pe sondajele din ultimele zile care arătau o tendinţă opusă, transmite Bloomberg.

Indicele american Standard&Poors’s 500 a coborât cu 5%, în timp ce peso-ul mexican s-a prăbuşit cu până la 11%, cel mai mult după 1994, scrie agenţia de presă news.ro.

Titlurile americane de Trezorerie, yenul şi aurul au urcat cel mai mult după rezultatul pro-Brexit al referendumului care a avut loc în iunie în Marea Britanie.

În baza statelor care au anunţat rezultatul scrutinului, Trump a obţinut 232 dintre cei 270 de electori necesari pentru a revendica câştigarea Casei Albe, iar Clinton a obţinut 209.

O victorie a lui Trump a fost descrisă de către analişti ca având potenţialul să provoace turbulenţe pe pieţele financiare, care mizau pe continuarea politicilor care au coincis cu a doua cea mai lungă piaţă bull (taur) din istoria S&P 500.

Bursa de pe Wall Street a deschis şedinţa de miercuri cu evoluţii mixte, după un discurs echilibrat al preşedintelui ales Donald Trump. În primele minute de la debutul tranzacţiilor, indicele Dow Jones s-a apreciat cu 0,11%, ajungând la valoarea de 18.353,52 puncte, în creştere cu 20,78 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.

Indicele Standard and Poor's 500 s-a depreciat cu 0,1%, ajungând la valoarea de 2.137,46 puncte, în scădere cu 2,10 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.

Indicele Nasdaq s-a depreciat cu 0,24%, ajungând la valoarea de 5.181,15 puncte, în scădere cu 12,34 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente. 

Londra – Bursa de la Londra a deschis şedinţa de miercuri în scădere cu 0,08%, indicele principal FTSE-100 a ajuns la valoarea de 6.837,82 puncte, în scădere cu 5,31 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, transmite EFE. 

Frankfurt – Bursa de la Frankfurt a deschis şedinţa de miercuri în scădere cu 1,02%, indicele indicele principal DAX 30 a ajuns la valoarea de 10.375,32 puncte, în scădere cu 107 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, transmite EFE. 

Paris – Bursa de la Paris a deschis şedinţa de miercuri în scădere cu 0,96%, indicele principal CAC 40 ajungând la valoarea de 4.433,92 puncte, în scădere cu 42,97 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, transmite EFE. 

AGERPRES