Potrivit unei analize, în decembrie, leul a marcat pe pieţele financiare cea mai mare creştere a unei monede din Europa faţă de euro (aproape 1,6%), astfel încât a recuperat o parte din deprecierea suferită pe parcursul anului şi a încheiat 2012 cu o scădere de circa 2,9%, comparativ cu moneda unică europeană.  Leul a rămas singura monedă din UE care s-a depreciat anul trecut faţă de euro, dar a părăsit “podiumul” monedelor din Europa care au marcat cele mai mari scăderi comparativ cu acesta.

Luna trecută, leul a avut o creştere semnificativă pe pieţele financiare şi faţă de dolarul american (circa 3%), astfel încât moneda naţională a recuperat aproape în totalitate devalorizarea din timpul anului 2012 faţă de dolar. “Au fost, desigur, mai mulţi factori care au susţinut leul în ultima perioadă, dar cel mai important dintre aceştia a fost stabilitatea adusă de alegeri şi confirmarea rapidă a unui nou guvern, fără tensiuni suplimentare. Acest lucru a accentuat impactul pozitiv al altor factori, precum reducerea deficitului bugetar şi evitarea recesiunii – spre deosebire de alte ţări din regiune: estimările privind creşterea economică pe 2012 se situează sub 1%, dar rămân pozitive. Desigur, au fost şi alte variabile punctuale care au contribuit la aprecierea monedei naţionale, precum intrările de euro de la românii plecaţi în străinătate şi care vin în ţară de sărbători”, a explicat directorul general al filialei din România a Noble Securities, Victor Safta.

În opinia lui Victor Safta, în 2013 volatilitatea se va menţine destul de ridicată pe pieţele financiare, inclusiv în ceea ce priveşte leul. “Anul 2013 nu va fi foarte uşor nici pentru leu, nici pentru economia românească şi nici pentru euro. Sunt încă multe probleme fundamentale nerezolvate în zona euro, iar acest lucru are mari şanse de a amplifica orice alt – iniţial – mic dezechilibru care ar putea să apară. În ceea ce priveşte economia românească, prognoza de creştere pe 2013 are neapărată nevoie de creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene. Cel mai probabil, în acest an, volatilitatea se va menţine destul de ridicată pe pieţele financiare, inclusiv în ceea ce priveşte leul”, a spus Safta. Forintul a înregistrat în decembrie cea mai mare depreciere a unei monede din UE faţă de euro, de circa 3,6%, fapt care a redus aprecierea anuală a monedei la aproximativ 6,7%. La sfârşitul lunii noiembrie, agenţia de evaluare financiară Standard & Poor”s a retrogradat ratingul de credit al Ungariei la două trepte sub categoria “investment grade” (recomandat pentru investiţii), apreciind că politicile guvernului de la Budapesta afectează perspectivele de creştere a economiei pe termen mediu. Luna trecută, agenţia de evaluare financiară Fitch a îmbunătăţit perspectiva pentru ratingul Ungariei la “stabilă” de la “negativă”, dar a confirmat ratingul “BB plus” (categoria junk). “Forintul maghiar a atins minime record la începutul lui 2012, pe fondul tensiunilor din Ungaria, precum şi al disputelor dintre guvernul de la Budapesta şi FMI. Apoi, pe parcursul anului, pieţele financiare au înregistrat o corecţie, moneda intrând pe o pantă de apreciere”, a adăugat specialistul. Zlotul polonez a încheiat 2012 cu o apreciere considerabilă faţă de euro, de 8,5%, cea mai mare din Europa.

“Polonia începe să resimtă efectele crizei din UE, iar economia se pare că va încetini în acest an; există însă o doză de încredere că oficialii de la Varşovia vor şti cum să “navigheze” în condiţii vitrege: Polonia a fost singura ţară din UE care nu a intrat în recesiune odată cu criza din 2008, iar aşteptările actuale ţin cont de acea performanţă”, a arătat Safta. În ceea ce priveşte coroana cehă, aceasta a crescut luna trecută cu 0,6% faţă de euro, iar pe întreg anul 2012 cu 1,89%. În decembrie, lira sterlină a variat nesemnificativ faţă de euro, marcând, însă, per ansamblul anului trecut, o creştere de circa 2,65% comparativ cu moneda unică europeană. Coroana suedeză s-a apreciat cu 0,8% comparativ cu euro în ultima lună a anului trecut şi a încheiat 2012 cu o creştere de 3,64% faţă de moneda europeană.

În 2012, grupul financiar european Getin Noble Bank Group of Companies & Getin Holding a deschis sucursala din România a firmei de brokeraj Noble Securities. Getin Noble Bank Group of Companies deţine bănci (retail banking, private banking, corporate banking), fonduri de investiţii, companii de consultanţă financiară şi imobiliară, leasing şi asigurări. La rândul său, Getin Holding deţine bănci, companii de leasing şi asigurări, precum şi alte companii în domeniul financiar în Polonia, Rusia, Ucraina, Belarus şi România. În 2011, Getin Noble Bank a realizat un profit net de 230 de milioane de euro, iar Getin Holding a obţinut un profit net de 250 milioane de euro. Getin Noble Bank Group of Companies şi Getin Holding sunt grupuri de origine poloneză, “înrudite” ca business şi acţionariat majoritar. Acţionarul majoritar al celor două grupuri este omul de afaceri Leszek Czarnecki.

Sursa: Agerpres