Letonia interzice aceste canale de televiziune rusești! Se aplică de miercuri, 8 iunie

Letonia a decis ca difuzarea canalelor de televiziune cu sediul în Rusia să fie interzise pe teritoriul țării, începând de miercuri, 8 iunie, relatează agenția națională de reglementare în domeniul audiovizualului.

Nu este prima dată când Letonia ia o astfel de decizie. Din anul 2014, de când Rusia a anexat Crimeea, Consiliul național leton al media electronice de masă (NEPLP) a interzis mai multor canale cunoscute rusești să emită în această țară, motivele principale fiind belicismul, propaganda agresivă împotriva Ucrainei şi a cetăţenilor săi și ameninţarea pentru securitatea Letoniei.

80 de canale sunt vizate

Această decizie luată de Letonia afectează aproape 80 de canale specializate sau de interes limitat care încă sunt disponibile în această țară baltică.

„Am luat această decizie în urma modificărilor recente aduse legii privind mass-media electronice de masă, care impune ca posturile de televiziune sau radio înregistrate într-o ţară ce ameninţă în mod agresiv integritatea teritorială şi independenţa unei alte ţări să nu fie autorizate să opereze în Letonia”, a declarat pentru AFP preşedintele NEPLP, Ivars Abolins.

Decizia va dura până când trupele rusești se vor retrage de pe teritoriul ucrainean

Letonia a anunțat că această decizie rămâne în vigoare până când Rusia va opri războiul din Ucraina, iar trupele lui Vladimir Putin se vor retrage de pe teritoriul acestei țări, inclusiv din Crimeea.

În plus, Consiliul național leton al media electronice de masă (NEPLP) a acordat o licență de difuzare fostului canal de televiziune rus de opoziţie Dojdi, care îşi încetase activitatea la Moscova la începutul lunii martie şi al cărui personal s-a mutat în Letonia.

Acest canal va începe să emită oficial din Letonia începând cu data de 9 iunie, a anunțat preşedintele NEPLP, Ivars Abolins.

UE a impus un embargo petrolier asupra Rusiei

Amintim faptul că Uniunea Europeană a anunţat recent o nouă serie de sancţiuni împotriva Rusiei, inclusiv reducerea parțială a importurilor de petrol.

„Vor fi reduse cu 90% importurile de petrol din Rusia în UE până la sfârşitul anului”, a declarat recent Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a precizat că limitarea importurilor de petrol rusesc va priva Rusia de resurse financiare pentru continuarea războiului în Ucraina.

„Vom opri o sursă uriaşă de finanţare a aparatului de război. Exercităm presiuni maxime asupra Rusiei pentru oprirea războiului”, a fost argumentul lui Charles Michel .

Menționăm faptul că embargoul petrolier asupra Rusiei este rezultatul unui compromis cu Ungaria, Slovacia şi Cehia, state europene care s-au opus ferm propunerii iniţiale de a opri total importurile de petrol din Rusia.