Aceste bacterii se multiplică foarte încet și pot trece până la 20 de ani ca semnele infecției să se manifeste.

Noua lucrare de cercetare, publicată în revista ”Emerging Infectious Diseases” a CDC, a constatat că, în ultimii zece ani, cazurile raportate de lepră s-au dublat în sud-estul SUA, informează NBC News.

Boala poate afecta nervii, pielea, ochii sau mucoasa nazală

Florida, în mod special, a înregistrat o pondere disproporționată de cazuri, ceea ce indică, potrivit specialiștilor, o localizare endemică a bolii. Asta înseamnă că lepra are o prezență constantă în rândul populației regiunii, mai degrabă decât să apară sub forma unor focare unice.

Boala poate afecta nervii, pielea, ochii sau mucoasa nazală. Afecțiunea atacă nervii periferici, care se pot umfla sub piele. În consecință, zonele afectate pot pierde capacitatea de a simți atingerea sau durerea.

„Conform Programului național privind boala Hansen, 159 de cazuri noi au fost raportate în Statele Unite în 2020; Florida s-a numărat printre primele state care au raportat cazuri”, se arată în raport.

Florida centrală a reprezentat 81% din cazurile raportate

„Florida centrală, în mod special, a reprezentat 81% din cazurile raportate în Florida și aproape o cincime din cazurile raportate la nivel național”, se spune în document. Deși lepra se poate răspândi de la persoană la persoană, nu se știe exact cum. Boala nu se răspândește prin contact fizic ocazional, cum ar fi strângerea mâinii sau așezarea lângă o persoană, în autobuz, potrivit CDC.

Oamenii de știință spun că bacteria se transmite prin picături provenind de la tusea sau strănutul unei persoane infectate, în timpul unei perioade prelungite de contact apropiat. Contactul cu armadillo, un animal exotic mai puțin cunoscut, care este infectat, natural, cu bacterii cauzatoare de lepră, poate fi un alt mod în care oamenii se pot îmbolnăvi.

Cum se manifestă

Raportul recent a descris un caz special de lepră în Florida: un peisagist în vârstă de 54 de ani, care nu a avut contact cu animale sau oameni infectați și nu a călătorit în nicio țară în care boala este frecventă. S-au înregistrat 15 cazuri de lepră în Florida în acest an, dintre care majoritatea în comitatul Brevard.

Dr. Nicole Iovine, epidemiolog șef și medic infecționist la Universitatea din Florida, a declarat că lepra se poate prezenta uneori ca o erupție cutanată cu leziuni pigmentate, solzoase. O persoană poate avea noduli pe față și pe mâini. Principala diferență între o erupție cutanată și lepră este pierderea simțului tactic în zona afectată, a spus ea. Dacă ai ceva ce măsoară câțiva centimetri pe braț și nu îl poți simți, va fi diferit de o erupție tipică, în care apare și mâncărimea”, a spus Iovine.

Autorii noului raport au sugerat că medicii ar trebui să se gândească la lepră ca la un diagnostic potențial pentru pacienții care au petrecut o perioadă de timp în Florida Centrală.

”Călătoria în această zonă, chiar și în absența altor factori de risc, ar trebui să-i determine să ia în considerare lepra”, se arată în raport.

Se poate trata?

Diagnosticul bolii Hansen debutează cu un examen clinic în cadrul caruia medicul poate solicita informatii despre istoricul medical al pacientului și despre simptomele experimentate până în momentul evaluării. Inspecția leziunilor cutanate poate fi completată de recoltarea unei probe de țesut (a unei biopsii).

Lepra poate fi tratată. Pacienții iau, de obicei, o combinație de două sau trei antibiotice, timp de unul până la doi ani. Dacă nu este tratată, afectarea nervilor cauzată de infecție poate duce la paralizia mâinilor și picioarelor. Daunele apărute înainte de începerea tratamentului nu pot fi remediate.