Creşterile salariale din sectorul bugetar şi a contribuţiilor către stat au creat dezechilibre în bugetele mai multor primării mici din judeţul Botoşani, însă situaţia cea mai gravă este în comuna Dimăcheni.

Conform conducerii Primăriei comunei Dimăcheni, instituţia nu mai are bani de funcţionare, având deja datorii la iluminatul public, la compania care adună gunoiul din localitate şi restanţe la plata navetei profesorilor. Luna aceasta, cei 15 angajaţi ai Primăriei Dimăcheni nu îşi vor primi salariile.

“Avem 15 angajaţi la Primăria din Dimăcheni. Ar trebui să dăm salariile, dar nu mai avem bani. După creşterile salariale care a avut loc de la 1 iulie, efortul bugetar pentru plata salariilor este de 90.000 de lei pe lună, ceea ce include salariile şi plata contribuţiilor către stat, dar noi nu mai avem bani. Nu mai avem bani nici pentru cheltuielile de funcţionare ale instituţiei deoarece suntem o comună mică şi nu avem alte venituri decât cele de la buget. Am rămas fără bani după ce am crescut salariile personalului şi tot aşteptăm rectificarea bugetară. Nu ştiu cum vom plăti lunea viitoare salariile. Bugetul este gol”, a declarat viceprimarul comunei Dimăcheni, Valentin Albu.

Viceprimarul Valentin Albu spune că banii necesari funcţionării Primăriei Dimăcheni până la finalul anului ajung la suma de la 500.000 de lei.

“Din discuţiile pe care le-am avut cu mai mulţi primari de comune din judeţ, aceştia spun că există probleme în asigurarea cheltuielilor de funcţionare ale primăriilor până la finalul anului şi cu toţii aşteaptă rectificarea. Până acum nu am primit notificări de la primari că nu mai au bani pentru asigurarea cheltuielilor de funcţionare. La Dimăcheni este o situaţie deosebită, comuna este mică, are sub 1500 de locuitori şi nu are alte resurse”, a declarat preşedintele Consiliul Judeţean Botoşani, Costică Macaleţi.

Mărirea salariilor angajaţilor din administraţie a creat probleme şi în comuna Lapoş, judeţul Prahova, unde primarul a atras atenţia că de luna viitoare nu vor mai fi bani pentru indemnizaţiile consilierilor locali sau salariile angajaţilor şi l-a trimis casier prin sat, să colecteze bani de la cei care nu şi-au plătit taxele şi impozitele.

Primarul comunei Lapoş, Dumitru Constantin Ţîrlea, spune că a ajuns la fundul sacului şi de luna viitoare nu are cu ce să plătească angajaţii sau cei nouă consilieri locali. Edilul consideră că va ajunge să pună lacătul pe Primărie, în scurt timp.

Conform grilei de salarizare, acum, un funcţionar din Primărie are un salariu cuprins între 2000 şi 2500 de lei, aproape dublu ca până acum.