Klaus Iohannis a semnat legea privind combaterea scumpirilor

Președintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 67/2023. Aceasta instituie o măsură temporară pentru combaterea creșterii excesive a prețurilor la unele produse agricole și alimentare. Această măsură vizează gestionarea inflației și a impactului acesteia asupra costurilor de trai pentru populație.

În plus, alte două decrete semnate de Klaus Iohannis privesc promulgarea Legii privind statutul grefierilor și al altor categorii de personal care ocupă funcții de specialitate în cadrul instanțelor judecătorești, al parchetelor de pe lângă acestea și al Institutului Național de Expertize Criminalistice.

Un alt decret promulgat se referă la modificarea articolului 20 din Legea nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României de către autoritățile și instituțiile publice. Aceste decizii reflectă acțiunile administrative ale președintelui pentru aprobarea unor măsuri legislative și pentru aducerea de modificări în anumite domenii precum justiția și simbolurile naționale.

Ce legi a mai promulgat președintele

În altă ordine de idei, președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat recent o nouă lege. Aceasta prevede sancțiuni severe pentru profesorii care solicită favoruri sexuale de la elevi sau studenți. Asta, în schimbul acordării de note mai mari sau trecerii la examene.

Pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar sau universitar, s-au majorat cu o treime limitele speciale prevăzute de lege pentru abuzul asupra funcției în scopuri sexuale.

Aceasta implică o pedeapsă cu închisoarea cuprinsă între 8 luni și 4 ani. Dar și interdicția de a mai exercita profesia pentru un interval de timp cuprins între 1 și 5 ani

O astfel de sentință va fi consemnată nu doar în cazierul judiciar. Ea va fi trecută și în registrul național automatizat dedicat persoanelor condamnate pentru infracțiuni sexuale de exploatare a adulților sau a minorilor.

Până în prezent, conform Codului Penal, hărțuirea sexuală era limitată la situațiile în care exista o „relație de muncă sau similară” între victimă și agresor.

În versiunea anterioară a Codului Penal, hărțuirea sexuală era considerată infracțiune atunci când victima era intimidată. Ori dacă era expusă în mod repetat la situații umilitoare.

Infracțiunea era definită ca fiind „pretinderea repetată de favoruri de natură sexuală în cadrul unei relații de muncă sau a unei relații similare, cu intimidarea sau umilirea victimei ca rezultat”.

Asta însemna că hărțuirea sexuală în cadrul instituțiilor școlare sau universitare nu putea fi pedepsită conform prevederilor legale penale. Noul proiect de lege adoptat recent a modificat această situație.