Beneficiarii primăriilor și problemele legislative

Parlamentarii, care se lăudau că vor elimina sălile de păcănele din localitățile mici, au descoperit că legea adoptată în aprilie prezintă deficiențe. În textul legislativ s-a strecurat o prevedere care permite funcționarea sălilor cu aparate de tip slot-machine în localități cu mai puțin de 15.000 de locuitori.

În numeroase cazuri, primarii au obținut adeverințe care atestă că populația localităților lor depășește această limită, permițând astfel continuarea activităților de jocuri de noroc. De acum înainte, aceste acțiuni vor fi considerate infracțiuni și pedepsite cu închisoarea.

Legea inițială, destinată eliminării păcănelelor din localitățile mici, permite primarilor să elibereze adeverințe care să ateste o populație de peste 15.000 de locuitori, facilitând astfel funcționarea sălilor de jocuri de noroc. La Breaza, de exemplu, primarul a obținut o adeverință care contrazice datele ultimului recensământ, iar nimeni nu-l poate contrazice.

Declarații și implicații ale noii legi

Primarul orașului Breaza, Bogdan Novac, a adus clarificări asupra atribuțiilor primăriilor în ceea ce privește stabilirea numărului populației. El a subliniat că primăriile nu au competența de a stabili în mod independent numărul de locuitori al unei localități. Pentru a demonstra acest lucru, Novac a menționat că datele oficiale privind populația orașului Breaza pot fi accesate cu ușurință pe site-ul Institutului Național de Statistică (INS).

Astfel, la ultima actualizare înregistrată pe 5 aprilie 2024, populația orașului era de 15.316 locuitori. Primarul a evidențiat faptul că numărul de locuitori al unei localități este într-o continuă schimbare, evoluând în funcție de diverse factori, fie pozitivi, fie negativi.

Aceste declarații au fost făcute în contextul discuțiilor privind falsificarea datelor referitoare la numărul de locuitori în scopul obținerii autorizațiilor pentru funcționarea sălilor de joc de noroc. Bogdan Novac a reiterat importanța respectării corecte a datelor oficiale și necesitatea aplicării legilor în mod riguros pentru a preveni astfel de practici frauduloase.

Această prevedere a fost exploatată în multe localități din țară, unde sălile de jocuri cu aparate de tip slot-machine nu au dispărut. În prezent, primarii care falsifică datele legate de numărul de locuitori riscă închisoarea, la fel ca și patronii care folosesc adeverințe false.

slots, casino, cazino online, jocuri de noroc
SURSA FOTO: Pixabay

Modificările necesare au fost incluse rapid într-o inițiativă de modificare a codului penal venită de la Senat, care inițial se referea la cei ce conduc fără permis tractoare sau tramvaie pe drumurile publice.

Nu se rezolvă problemele fundamentale ale comunităților vizate

Deputatul USR Bogdan Rodeanu a oferit un comentariu sugestiv privind proiectul legislativ destinat eliminării sălilor de păcănele din localitățile mici. Rodeanu a comparat legea cu agheasma, afirmând că, deși inițiativa poate părea reconfortantă și binevenită la prima vedere, ea nu reușește să rezolve problemele fundamentale ale comunităților vizate.

Mai exact, acesta a subliniat că proiectul nu va elimina cu adevărat problema păcănelelor, așa cum agheasma nu poate vindeca nici răceala și nici flagelul jocurilor de noroc. Comparatia folosită de Rodeanu sugerează că legea are o valoare simbolică, dar nu aduce schimbări concrete și eficiente în combaterea fenomenului sălilor de jocuri de noroc în localitățile mici, conform ProTV.

Deputatul AUR Antonio Andrușceac a criticat dur măsurile legislative care urmăresc eliminarea sălilor de păcănele din localitățile mici. Acesta a evidențiat faptul că, deși intenția legii era să scoată aceste săli din zonele cu sub 15.000 de locuitori, în realitate, acestea au fost relocate în localități mai mari, unde pot genera mai mult profit.

Andrușceac a subliniat o problemă semnificativă: primarii din localitățile mici au găsit o modalitate de a eluda legea, obținând adeverințe care atestă, în mod fals, că numărul de locuitori depășește pragul de 15.000. Astfel, sălile de jocuri continuă să funcționeze, contrar spiritului legii. Acesta a punctat că, în timp ce se discută aceste aspecte, primarii continuă să obțină astfel de adeverințe, permițând funcționarea sălilor de păcănele în zonele care ar fi trebuit să fie protejate de influența acestor activități.

Prevederi suplimentare și controverse

Noua lege include și o prevedere care pedepsește tulburarea liniștii locatarilor dintr-o casă sau bloc cu închisoare de până la trei ani. Legea este menită să protejeze locatarii deranjați de vecinii care ascultă muzică tare, lovesc mașinile ori inundă repetat locuințele, determinându-i să se mute. Totuși, opoziția a criticat textul pentru ambiguitate.

Mihai Badea, deputat USR, a adus în discuție o altă prevedere din proiectul legislativ, și anume cea referitoare la tulburarea liniștii locatarilor. Badea a exprimat preocuparea sa cu privire la lipsa de claritate în ceea ce privește definiția exactă a termenului „tulburare de posesie”. El a remarcat că lipsa unei detalieri clare în textul legii poate duce la interpretări variate și la incertitudini în aplicarea acesteia.

De asemenea, Badea a oferit exemple concrete pentru a ilustra diverse situații care ar putea fi incluse în sfera acestei infracțiuni, cum ar fi ocuparea abuzivă a unei locuințe sau deranjarea repetată a vecinilor. Deputatul a subliniat necesitatea clarificării acestui articol înainte de promulgarea legii, pentru a evita discrepanțe și pentru a asigura o aplicare corectă și uniformă a legislației, fără a lăsa la latitudinea interpretării subiective a judecătorilor.

Modificările legii vor intra în vigoare după promulgarea de către șeful statului.