Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Şerban Nicolae, a anunţat, joi, că proiectul legii privind graţierea unor pedepse va intra lunea viitoare în dezbaterea plenului.

‘Este obligatoriu ca proiectul să intre la vot luni şi, din punctul meu de vedere, este inadmisibil să lăsăm după atâta timp să treacă prin adoptare tacită, mai ales că am obţinut şi prelungirea termenului specific legilor complexe la 60 de zile’, a anunţat Nicolae.

Dacă senatorii jurişti vor întocmi luni raportul şi îl vor înainta în aceeaşi zi Biroului permanent, conducerea Senatului poate decide includerea proiectului pe ordinea de zi a plenului din aceeaşi zi.

Amendamentul propus de senatorii Traian Băsescu (PMP) şi Liviu Brăiloiu (PSD), adoptat săptămâna trecută de Comisia juridică a Senatului, care prevedea graţierea faptelor de corupţie a generat un val de proteste în societate, motiv pentru care senatorii jurişti au revenit în mai puţin de 24 de ore asupra deciziei şi au exceptat de la graţiere cele şase infracţiuni care vizau corupţii.

La solicitarea senatorului PNL Daniel Fenechiu amendamentul a fost reluat şi, prin vot, au fost excluse de la graţiere luarea de mită, darea de mită, traficul de influenţă, cumpărarea de influenţă. De asemenea, au fost excluse faptele săvârşite de către membrii instanţelor de arbitraj sau în legătură cu aceştia, sau fapte săvârşite de funcţionari străini sau în legătură cu aceştia.

Senatorii jurişti au respins şi amendamentul prin care s-ar fi graţiat persoanele condamnate pentru abuz în serviciu, depus de senatorul PMP Traian Băsescu.

Comisia juridică a stabilit excepţiile de la graţiere, printre faptele exceptate numărându-se infracţiuni contra vieţii, contra justiţiei şi traficul de persoane, infracţiuni contra integrităţii corporale sau sănătăţii, lipsirea de libertate în mod ilegal.

Comisia a inclus Legea 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil printre legile speciale ale căror infracţiuni sunt exceptate de la graţiere.

 

Un alt amendament adoptat de senatorii jurişti prevede că persoanele graţiate care săvârşesc în cinci ani o infracţiune execută şi pedeapsa neexecutată ca urmare a graţierii. În forma iniţială a proiectului elaborat de Guvern, termenul era de trei ani.

Premierul Sorin Grindeanu a precizat, joi seară, că Guvernul nu susţine amendamentele la legea graţierii adoptate de Comisia juridică a Senatului, precizând însă că Executivul este deschis ‘la anumite idei bune’.

De asemenea, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că instituţia pe care o conduce susţine forma iniţială a proiectului de lege privind graţierea unor persoane.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, lider al PSD, a anunţat că dezaprobă categoric votul din Senat prin care au fost adoptate amendamentele privind graţierea faptelor de corupţie şi că subiectul va fi tranşat în cadrul unui Comitet Executiv Naţional al PSD. ”Voi avea o discuţie cu membrii partidului din Comisie pentru ca forma finală a raportului să nu conţină aceste amendamente’, a mai spus Dragnea. AGERPRES