Sunt vizați românii care taie porcul în curte și vând apoi carnea. Aceștia ar putea să primească amenzi masive, potrivit legii care reglementează vânzarea porcilor crescuți în gospodării.

Românii care au casă la curte sunt direct vizați

Legea s-a schimbat de anul acesta, iar crescătorii sunt obligați să întocmească un dosar pentru a putea vinde animalele în piețe. Totuși, această schimbare a provocat un val de nemulțumire în rândul crescătorilor.

În acest context, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a decis ca porcii crescuți în gospodării să poată fi comercializați de către persoanele fizice. Acest lucru se aplică în perioada sărbătorilor de iarnă.

„Sigur, orice valorificare de porc de la persoanele fizice se va face sub îndrumarea medicului veterinar, sub eliberarea unei adeverințe. Mai mult decât atât, partea de sănătate publică a animalelor este realizată de medicii concesionari, este gratuit acest serviciu”, a declarat Florin Barbu.

Trebuie respectate mai multe reguli

Trebuie menționat că porcul este unul din alimentele favorite ale românilor în perioada sărbătorilor de iarnă. Astfel, crescătorii au parte de oportunități crescute, mulțumită cererii crescute. Totuși, trebuie respectate mai multe reguli.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a oferit mai multe explicații. Potrivit autorității, trebuie solicitată vizita medicului veterinar în localitate, care va verifica starea de sănătate a animalului.

Un alt aspect important este amețirea animalului înainte de sacrificare, astfel încât acesta să fie scutit de suferință.

„Deținătorul animalelor are obligația de a preda medicului veterinar de liberă practică împuternicit crotaliile auriculare (n.red. marca aplicată pe urechea animalelor pentru recunoaștere) ale animalelor sacrificate, în termen de maximum 7 zile de la sacrificare, pentru actualizarea Bazei Naționale de Date (BND)”, explică ANSVSA.

ANSVSA a transmis și că nu poate fi vândută carnea unui porc crescut în gospodărie. Astfel, este interzisă comercializarea cărnii și a produselor din carne provenite de la animalul respectiv.

Regula se aplică în zonele restricționate ca urmare a extinderii pestei porcine africane. În acest context, porcul poate fi tăiat în curte, însă doar familia poate să consume carnea fără controlul sanitar veterinar.

În cazul în care medicul veterinar constată că porcul este bolnav, nu trebuie riscată sacrificarea şi consumul cărnii. Potrivit ANSVSA, posesorul va fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului. Totuși, animalul trebuie să fie identificat și înregistrat.

Amintim că un român a fost amendat cu 6.000 de lei. Acesta a fost sancționat deoarece a sacrificat porcul fără să anunțe medicul veterinar.