De la 1 ianuarie 2024, serviciile contabile se modifică radical

„De la 1 ianuarie 2024, serviciile contabile se modifică radical”, a anunțat, luni, Radu Georgescu, analist financiar pentru companii multinaționale și companii antreprenoriale.

Până acum, contabilii înregistrau datele de pe facturile primite pe email, poștă etc.. De la 1 ianuarie 2024, însă, vor face înregistrări contabile folosind sistemul e- factură. De la 1 ianuarie 2024, facturile se vor trimite obligatoriu prin sistemul e – factură.

Cine trebuie să trimită facturile prin sistemul e – factură? Toate firmele și PFA-urile din România, plătitoare sau neplătitoare de TVA, care au clienți firme / PFA-uri din România.

Cum te înregistrezi în sistemul e – factură? Înregistrarea se face prin depunerea declarației 084. Înregistrarea permite transmiterea și primirea facturilor prin sistemul e – factură din SPV.

Cum trimiți facturile după data de 1 ianuarie 2024? Începand cu data de 1 ianuarie 2024, toate firmele si PFA-urile din România trebuie să trimită în sistemul e- factură toate facturile B2B (facturi emise către alte firme / PFA -uri din România). Facturile se trimit în sistemul e – factură în maxim cinci zile de la data emiterii. Se vor înregistra în contabilitate doar facturile trimise / primite prin sistemul e – factură (începand cu data de 1 iulie 2024). Nu se mai poate deduce cheltuiala și TVA-ul de pe facturi care nu sunt primite prin sistemul e – factură (începand cu data de 1 iulie 2024).

Cum stornezi o factură în sistemul e – factură? Factura electronică comunicată destinatarului nu se poate returna în sistemul național privind factura electronică RO e-factură. În situația unei facturi electronice asupra căreia destinatarul are obiecții, acesta înștiințează emitentul facturii electronice, inclusiv în sistemul național privind factura electronică RO e-factură prin înscrierea unui mesaj în acest sens. Dacă se corectează o factură (stornare etc), factura electronică corectată se transmite în e – factură.

Radu Georgescu
SURSA FOTO: Facebook, Radu Georgescu

Amenzi între 1.000 lei – 10.000 lei pentru netrimiterea facturilor în sistemul e-factură

Amenzile pentru netrimiterea facturilor în sistemul e – factură sunt între 1.000 lei – 10.000 lei. Atenție! Înregistrarea după data de 1 iulie 2024 a unei facturi, care nu este trimisă prin sistemul e- factură, se amendeaza cu suma TVA-ului trecută pe factură. Amenzile se aplică după data de 1 aprilie 2024.

„Toate softurile contabile și de facturare trebuie să implementeze e – factură. Împreuna cu Marius Tudosie. am implementat în aplicația www.maxfin.ro un modul care va prelua datele XML din e – factură și le va transforma automat în note contabile.

Partea frumoasă este ca oamenii din contabilitate nu vor mai înregistra manual informațiile. Ei se vor transforma în analiști financiari care vor interpreta datele financiare și vor ajuta firmele să fie mai profitabile”, a scris, luni, Radu Georgescu pe contul lui de Facebook.