"Noi am cerut, încă din 2003, scoaterea bugetului asigurărilor sociale de sănătate de sub control politic, precum şi reorganizarea caselor judeţene existente astăzi în case publice de tip regional, independente unele de altele şi independente de puterea politică, care să fie coordonate de principiul subsidiarităţii. În schimb, prin noul proiect de Lege, bugetul de venituri şi cheltuieli al fondului de asigurări va fi aprobat tot de Parlament, prin lege specială, iniţiată de Ministerul Sănătăţii. În plus, prin înfiinţarea unor societăţi mutuale în locul caselor judeţene de sănătate, Ministerul Sănătăţii doreşte de fapt să centralizeze banii tot către un organism al statului, care are dreptul de a dona banii publici ai asiguraţilor unor companii private", a afirmat  Dan Pereţianu.

Potrivit acestuia, noul proiect de Lege nu asigură creşterea finanţării din sistem, problemă care ar fi putut fi rezolvată prin revenirea la cota de 14% pentru asigurările de sănătate (provenită din cumularea unei cote de 7% plătită de salariat cu a unei alte cote de 7% plătită de angajator).

"Creşterea finanţării din sistem prin revenirea la cota de 14% pentru asigurările de sănătate este greu de crezut că se va întâmpla în perioada următoare, iar din acest motiv singura soluţie pentru majorarea fondurilor alocate sănătăţii o reprezintă suplimentarea resurselor acordate de la bugetul de stat. În acest sens, puterea politică ar trebui să-şi asume în mod public o creştere a bugetului alocat sănătăţii cu 0,5% pe an, de exemplu, ceea ce ar însemna o micşorare a bugetelor alocate altor sectoare ale economiei", a mai spus Dan Pereţianu, potrivit Agerpres.

Prezent la conferinţa de presă, Sorin Paveliu, expert în cadrul Societăţii Academice Române (SAR), a subliniat faptul că nu se poate întocmi un proiect de lege fără a avea mai întâi un pachet de servicii medicale bine definit.

"Pe lângă faptul că reprezintă o decizie politică importantă, stabilirea unui pachet de servicii medicale ar putea crea nemulţumiri la nivelul sistemului medical, deoarece pacienţii ar cunoaşte exact valoarea actelor medicale de care beneficiază la un anumit moment. Pentru a avea un sistem de sănătate performant, primul pas pe care trebuie să-l facă ministrul Sănătăţii este de a creşte gradul de transparenţă în domeniu, în acest fel putându-se veni cu soluţii punctuale la problemele existente la ora actuală", a declarat Sorin Paveliu.
Citeşte şi: Proiectul de lege a sănătăţii a "ieşit la lumină", pe site-ul MS. CE CUPRINDE