Legătura dintre vaccinul AstraZeneca și cheagurile de sânge apărute la pacienți

Agenţia Europeană a Medicamentului a declarat marţi, 16 martie, că nu există „niciun indiciu” că vaccinul ar fi cauzat cheaguri de sânge fatale, dar va publica concluziile sale complete joi.

Astfel, Institutul Paul Ehrlich a publicat un document care explică raţiunea din spatele deciziei de a suspenda vaccinarea cu AstraZeneca, împreună cu alte 16 ţări, inclusiv Franţa, Italia şi Spania, conform dw.com

S-a întâmplat între patru şi 16 zile de la primirea vaccinului Oxford-AstraZeneca

Începând cu 15 martie, şapte persoane din Germania suferiseră o tromboză venoasă cerebrală severă, cunoscută sub numele de trombocitopenie, între patru şi 16 zile de la primirea vaccinului Oxford-AstraZeneca. Trei dintre aceşti oameni au murit de atunci.

Doar o persoană dintre 1,6 milioane ar fi suferit o astfel de problemă, conform unei analize statistice efectuate de autoritatea de reglementare.

„Numărul acestor cazuri, apărute după vaccinarea cu vaccinul AstraZeneca, este statistic semnificativ mai mare decât numărul de tromboze venoase cerebrale care apar în mod normal la populaţia nevaccinată”, este scris  în raport.

Este mult mai rară decât trombozele venoase profunde

Trebuie menționat că tromboza venoasă cerebrală este mult mai rară decât trombozele venoase profunde sau emboliile pulmonare raportate săptămâna trecută de Danemarca, Norvegia şi Austria, conform sursei menționate.

Aceasta poate duce la inflamarea creierului şi hemoragie. Cele şapte persoane, dintre care şase erau femei, aveau vârste cuprinse între 20 şi 50 de ani.

Aceasta problema este de aproximativ trei ori mai frecventă la femei şi este legată de sarcină şi pilula contraceptivă, potrivit cercetărilor efectuate în BMJ.

„Săptămâna trecută se părea că problemele apărute erau tromboze obişnuite. Sunt destul de frecvente”, a transmis Anke Huckriede, profesor de vaccinologie la Universitatea din Groningen din Olanda.

În raport, autoritatea de reglementare a vaccinurilor din Germania vorbeşte şi despre eventualitatea unei reacţii la pilulele contraceptive. Administrarea pilulei contraceptive prezintă un risc mai mare de contractare a trombozei.

Sursă foto: Dreamstime