Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) continuă să recomande “pentru moment” vaccinările cu serul anti-COVID-19 dezvoltat de compania AstraZeneca, a cărui utilizare a fost suspendată de mai multe ţări din cauza unor posibile efecte secundare, aşteptând ca experţii organizaţiei să îşi încheie procedura de evaluare, informează AFP şi Reuters, conform Agerpres.

“Pentru moment, OMS estimează că balanţa riscuri/beneficii înclină în favoarea vaccinului AstraZeneca şi recomandă ca vaccinările să continue”, a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii, miercuri, într-un comunicat.

“Comitetul consultativ global al OMS pentru siguranţa vaccinurilor analizează cu mare atenţie cele mai recente date de siguranţă disponibile pentru vaccinul AstraZeneca. Odată ce analiza va fi finalizată, OMS va comunica imediat rezultatele acesteia către public”, precizează acelaşi comunicat, publicat la o zi după ce experţii organizaţiei au participat la o întrunire cu uşile închise.

OMS recomandă și vaccinul Johnson & Johnson

De asemenea, experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au indicat miercuri că vaccinul împotriva COVID-19 al companiei Johnson & Johnson este recomandat chiar şi în ţările unde se află în circulaţie variante mai contagioase ale coronavirusului, transmite AFP.

Grupul strategic consultativ de experţi (SAGE) cu privire la vaccinare al OMS, reunit luni, a publicat miercuri recomandările sale în legătură cu utilizarea vaccinului dezvoltat de gigantul farmaceutic american Johnson & Johnson şi pe care agenţia ONU l-a omologat vineri.

„În ţările în care răspândirea variantelor este ridicată şi în ţările în care dispunem acum de informaţii despre utilizarea acestui vaccin pentru a controla maladia cauzată de aceste variante, vă recomandăm utilizarea sa”, a declarat Alejandro Cravioto, preşedintele SAGE, într-o conferinţă de presă.

„După ce am examinat datele, dispunem de un vaccin care se dovedeşte sigur”, a adăugat el, precizând că vaccinul este recomandat de la 18 ani şi ‘fără limită de vârstă’.

În ianuarie, Johnson & Johnson anunţase o eficacitate de 66% a vaccinului său împotriva COVID-19.

Acest vaccin este primul din cele omologate de OMS care necesită administrarea unei singure doze şi poate fi păstrat într-un frigider obişnuit, la temperaturi de 2-8 grade Celsius, timp de trei luni. La o temperatură de -20 de grade, valabilitatea sa este de trei ani.