Au fost propuse mai multe ingrediente și mecanisme pentru a explica potențialele efecte nocive ale consumului de carne asupra bolii cardiovasculare aterosclerotice, se spune în noua cercetare, potrivit NewAtlas. Acestea includ un conținut de grăsimi saturate, colesterol și fierul hem din carnea roșie, precum și sodiu, nitriți și prepararea la temperaturi ridicate a cărnii procesate. Cu toate acestea, mecanismele reale sunt surprinzător de prost înțelese, susține cercetarea.

Ce arată noul studiu

Noul studiu s-a concentrat pe mai mulți metaboliți produși de bacteriile din intestin. Așa că au fost analizate nivelurile de trimetilamină-N-oxid (TMAO), o moleculă asociată cu sănătatea cardiovasculară precară.

Când proteinele animale care conțin substanța chimică L-carnitină sunt digerate de anumite tipuri de bacterii intestinale, se produce o moleculă numită trimetilamină (TMA). Ulterior, aceasta este transformată în ficat în TMAO și acest lucru duce la leziuni cardiovasculare.

Noua cercetare a analizat datele unui alt studiu, care a urmărit mii de subiecți, timp de mai bine de un deceniu. Acesta este, de fapt, primul studiu care încearcă să înțeleagă modurile în care consumul de carne roșie poate crește riscul de boli de inimă.

Descoperirile au arătat că nivelurile plasmatice ale TMAO și ale altor doi metaboliți produși de microbiom ar putea reprezenta între 8% și 11% din riscul crescut de boli de inimă al unei persoane în urma consumului de carne roșie. Nivelurile crescute de glucoză din sânge și inflamația sistemică au fost, de asemenea, legate de riscul de boli de inimă, potrivit noilor descoperiri.

Efectele unor componente din aceste alimente

Dariush Mozaffarian, co-autor principal al studiului, spune că cel mai interesant aspect a fost că acești trei factori – metaboliți legați de microbiom precum TMAO, nivelurile de glucoză din sânge și inflamația – par mai relevanți pentru creșterea riscului de boli de inimă al unei persoane, decât factori precum grăsimea sau colesterolul.

„Acest lucru sugerează că, atunci când alegeți alimente de origine animală, este mai puțin important să vă concentrați pe grăsimi, grăsimi saturate sau colesterol. Mult mai important este să înțelegeți mai bine efectele asupra sănătății ale altor componente din aceste alimente, cum ar fi L-carnitina și fierul hem ”, a declarat Dariush Mozaffarian.

Un alt studiu publicat recent a analizat nivelurile sanguine de TMAO și decesele din orice cauză. Cercetarea a constatat că adulții în vârstă, cu niveluri ridicate de TMAO, aveau un risc de deces cu 20% până la 30% mai mare decât persoanele cu niveluri scăzute de TMAO în sânge.