Un grup de funcționari bancari și membri ai conducerii unei bănci. E vorba de Banca Popolare din Italia au comercializat clienților titluri de credit care erau atât nelichide, cât și asociate cu un grad ridicat de risc.

De-a lungul anilor, fără să fie conștienți de riscurile la care erau expuși, clienții au fost lăsați fără economiile lor complete. Garda Financiară a emis o notificare oficială de finalizare a anchetei împotriva a 88 de persoane. Pe listă se află membri ai fostei conduceri și funcționari ai băncii. Asupra lor planează acuzația de fraudă agravată.

Practici frauduloase la Banca Popolare din Italia

Această acțiune legală vine ca urmare a descoperirii unui șir de practici frauduloase și îndoielnice care au expus clienții la pierderi financiare considerabile și i-au lăsat fără acces la economiile lor, arată Il Messaggero.

Printre cei acuzați se află figuri importante din peisajul bancar italian:

  • Marco Jacobini, președintele Consiliului de Administrație
  • fiul său Gianluca, director general
  • Vincenzo De Bustis Figarola, CEO
  • Giorgio Papa
  • oficialul Gianluca Bonerba.
Italia
SURSA FOTO: Dreamstime

Conducerea băncii a pus la cale în mod deliberat un plan

Acești indivizi sunt suspectați că au orchestrat în mod deliberat un plan care i-a înșelat pe clienți și i-a prejudiciat pe cei care aveau încredere în Banca Popolare. Totul s-a petrecut prin intermediul unor directive și hotărâri luate acum un deceniu.

Potrivit procurorilor, aceștia ar fi indus în eroare clienții. Ei au fost  determinați să achiziționeze produse financiare riscante și greu de lichidat, emise de bancă. Ele au fost prezentate ca fiind sigure și ușor accesibile.

Plângeri depuse de 176 de clienți

În urma colapsului cauzat de managementul lui Marco Jacobini, Banca Popolare a fost preluată de Mediocredito Centrale. Ea a fost redenumită Banca del Mezzogiorno (Bdm).

Ancheta desfășurată de Parchetul din Bari a fost inițiată ca urmare a plângerilor depuse de cei 176 de clienți. Aceștia au descoperit că conturile lor de economii au fost goale, fără a fi informați în prealabil. Investigațiile au relevat că suspecții nu au furnizat informații precise și complete care să permită clienților să ia decizii de investiție corecte. Se pare că aceștia au încălcat reglementările referitoare la intermedierea financiară. Este vorba inclusiv de normele privind transparența și informarea corectă a clienților.

Printre acuzațiile aduse se numără manipularea chestionarelor de profilare a riscului. Se are în vedere și neglijența în colectarea informațiilor esențiale pentru evaluarea obiectivelor financiare ale clienților.

Suspecții nu au furnizat documentația completă necesară. Ei  nu au informat clienții cu privire la natura extrem de riscantă a titlurilor de credit vândute. Acestea nu erau listate pe piețele reglementate.