‘Ceea ce voi spune acum sunt cu titlu personal. În ceea ce priveşte introducerea unei taxe pe tranzacţiile financiare, trebuie să remarcăm nemulţumirile profunde ale populaţiei faţă de comportamentul băncilor. Personal, cred că aceasta nu este cea mai bună modalitate de rezolvare a problemei, chiar dacă Marea Britanie a procedat la introducerea unei astfel de taxe. Toate aceste costuri vor fi transferate către consumatori şi va crea dezavantaje competitive. Mult mai potrivit mi s-ar părea, cu atât mai mult cu cât România nu a gândit un spaţiu bugetar pentru salvarea băncilor, să existe două elemente importante. În primul rând, separarea activităţilor comerciale de activităţile de investiţii, aşa cum s-a procedat în Statele Unite. În al doilea rând, cred că ar trebui avut în vedere ca, până când băncile vor fi ajutate de bugetul unei ţări, să se aibă în vedere prin legislaţie europeană să nu se mai dea niciun fel de dividende către acţionari, niciun fel de bonusuri către management, niciun fel de creştere salarială pentru angajaţii băncilor. Atunci, cred că spiritul de justiţie al populaţiei ar fi servit’, a afirmat Lazea.

Economistul-şef al BNR a adăugat că acest principiu ar trebui să fie valabil inclusiv în cazul sucursalelor băncii-mamă din fiecare ţară.

‘Acest principiu ar trebui să se aplice strict proporţional pentru fiecare bancă. Nu-i mai puţin adevărat că toate sucursalele băncii din toate ţările trebuie să se supună aceloraşi reguli pentru ca principiul să fie integrat la nivel de grup. Dividendele şi bonusurile au crescut chiar în anul 2010, ceea ce este nefiresc şi provoacă reacţii justificate. Populaţia este nemulţumită de faptul că aceleaşi practici ale băncilor de dinainte de criză continuă şi la ora actuală’, a susţinut Valentin Lazea.

La ora actuală, se discută la nivelul Uniunii Europene introducerea unei taxe pe tranzacţiile financiare – TFF (transport nelegislativ, rezoluţie a Parlamentului). Printre scopurile noii reglementări se regăsesc: prevenirea situaţiei ca instituţiile financiare să fie capitalizate prin finanţare de la bugetele publice, atenuarea volumului tranzacţiilor speculative, crearea unei surse suplimentare de venit (‘finanţare inovativă’).

Introducerea TFF la nivelul Uniunii Europene nu va fi condiţionată de o înţelegere la nivel internaţional.

Fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Sebastian Bodu, actualmente deputat în Parlamentul European, a organizat, luni, la Bucureşti, masa rotundă cu tema ‘Impactul politicilor europene asupra mediului de afaceri din România’, la care şi-au anunţat prezenţa reprezentanţi ai mediului de afaceri din România pentru o discuţie directă despre modul în care deciziile luate la Bruxelles le afectează activitatea.
SURSA: Agerpres