"Atunci când ajungem acolo şi vine Chevron cu o hârtie sau orice altcineva (o cerere de exploatare a gazelor de şist n.r.), analizăm. Sunt discuţii în cadrul UE, sunt ţări unde se exploatează, sunt ţări unde s-a interzis. Atunci vom lua decizia. Eu deocamdată nu fac altceva decât adun toate informaţiile şi studiile care sunt în UE şi o să organizez o întâlnire cu cercetătorii şi din România, să mă edific şi eu. Nu putem lua o decize fără toate datele. Am mari rezerve în momentul de faţă dacă trebuie să aprobăm asemenea exploatări, pentru că din câte am citit şi eu, este o fracturare hidraulică care înseamnă o cantitate enormă de apă care se injectează şi în plus vor fi unele mişcări tectonice, iar România este o ţară cu risc seismic. În momentul de faţă nu există nicio cerere pentru exploatarea gazelor de şist", a explicat Laszlo Borbely.

El a spus că Chevron nu numai că nu are niciun fel de aviz de mediu, dar în momentul de faţă doar s-a acordat un acord petrolier în care nu se precizează despre ce este vorba.

"În acordul petrolier nu se spune gaze de şist sau altfel de gaze. În momentul de faţă nu vorbim despre exploatare de gaze de şist în România. Nu avem ce discuta pentru că este un acord petrolier, după aceea trebuie să vină compania când face unele prospecţiuni legale. Nu vorbim de gaze de şist în momentul de faţă în România", a declarat Laszlo Borbely.

Ministrul Mediului a explicat că într-o fază ulterioară, când compania vine şi cere aprobarea de exploatare, se va pune problema unui studiu de impact. De asemenea, el a precizat că România nu are niciun fel de obligaţie faţă de Chevron.

Cele trei acorduri petroliere semnate de Chevron şi Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), prin care compania vrea să extragă gaze neconvenţionale, au fost publicate miercuri în Monitorul Oficial, după ce au fost aprobate de Guvern în şedinţa de săptămâna trecută.