“Un avans important a fost și pe zona de consultanţă şi audit pe produse software dezvoltate de alte firme. Multe companii au început să solicite o a doua opinie asupra aplicațiilor pe care le achiziționează, pentru a se asigura de calitatea și securitatea acestora. De asemenea, am înregistrat mai multe proiecte pe tehnologii bazate pe cloud-computing, atât pe dezvoltare software cât și pe consultanță”, a declarat Alexandru Lăpuşan, CEO Zitec.

Compania va încheia acest an cu un business de 1 milion de euro, comparativ cu 2009 când a raportat afaceri de aproximativ 900.000 de euro.

Potrivit declaraţiilor oficialului companiei, în 2010, ca şi în anii precedenţi, 80% din cifra de afaceri a fost realizată prin proiecte externe, în timp ce doar 20 de procente au fost susţinute de contractele pe plan local.

“În 2010 am obţinut noi contracte şi ne ocupăm de noi startup-uri, cum ar fi Wadja.com din Grecia sau Zipongo din SUA, dar ne-am extins și portofoliul de clienți locali, printre aceştia numărându-se grupul HappyTour și SanomaHearst”, a subliniat Alexandru Lăpuşan.

În ceea ce priveşte piaţa locală de outsourcing, Lăpuşan apreciază că din ce în ce mai multe echipe dezvoltă software pentru firme cunoscute din străinatate, cu toate că România se menţine în continuare pe un palier mai puţin atractiv de preţ. Chiar şi aşa, ţara noastră este preferată de clienţii vest-europeni datorită apropierii geografice şi culturale.

2010 a însemnat pentru Zitec şi lansarea primei aplicaţii proprii dedicate reţelei sociale Facebook, HotelPeeps, dar şi a uneia special create pentru utilizatorii de telefoane mobile care rulează sistemul de operare Android, Sharoid.

“Anul viitor ne vom promova în continuare produsul propriu HotelPeeps şi vom dezvolta şi aplicatii mobile pentru acest proiect”, a mai afirmat oficialul Zitec.

În ceea ce priveşte segementul de business de aplicaţii pentru reţele sociale şi mobile, acesta a declarat că principalul dezavantaj a fost dificultatea de a angaja programatori special calificaţi pe acest domeniu pe plan local.

“În 2011 ne propunem să creştem departamentul CMS (Drupal) şi ne aşteptăm la mai multe contracte de consultanţă şi audit dar şi la noi proiecte axate pe cloud-computing”, a mai adăugat Lăpuşan.